Köpeklerde diüretik tedavi üzerinde dopamin etkinliğinin araştırılması
Investigation of effective of dopamine on diuretic treatment in dogs
  1. Tez No: 331377
  2. Yazar: ABDULLAH TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KİBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diüretik, Dopamin, İdrar Kesesi, Tedavi, Köpek, Diuretic, Dopamin, Urinary Bladder, Treat, Dog
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, Doppler ultrasonografi yardımıyla idrar kesesi çaplarının değerlerinin tespit edilerek, köpeklerde değişik hastalıkların tedavisinde kullanılan furosemid?in tek başına ve düşük dozlarda böbrekler üzerinde kendi özgü etkileri olan dopamin ile birlikte kullanılmasının diürezis etkilerinin araştırılması ve varsa bu etkilerin istatistiki olarak anlamlı olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmanın materyalini, melez, 1 ile 5 (2,45±1,1) yaş arasında ve ağırlıkları 16 ile 33 kg (26,8 ±6,3) arasında değişen, 5?i erkek ve 5?i dişi 10 köpek oluşturdu. Gurup 1?deki (10 adet) köpeklere 3 cc. serum fizyolojik (% 0,9 NaCl) iv uygulandı; Gurup 2?deki (10 adet) köpeklere 1 mg/kg, intramuskuler (İM) furosemid (Durenyl, Provet A.Ş, Istanbul); Gurup 3?deki (10 adet) köpeklere 30 dk. süreyle dopamin (Giludop amp, Solvay Pharmaceuticals GmbH, Germany) intravenöz (İV) 5 µg/kg/dk dozunda verilirken, bu uygulamanın 15. dakikasında 1 mg/kg, im furosemid birlikte uygulandı. Sonuç olarak, diüretik etkisiyle kliniklerde sık kullanılan furosemid?in tek başına ve dopamin ile kombine olarak kullanılarak diürezis miktarının arttırılabileceği; bu diürezisin idrar kesesinin 2-D ultrasonografik muayenesi ile değerlendirilebileceği; bu uygulama sırasında dopaminin dilüe edilerek kullanılmasının ve klinik uygulama sırasında infüzyon hızının takip edilmesinin olası komplikasyonlara zamanında müdehale için gerekli olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, values of the diameters of the urinary bladder were determined with Doppler ultrasonography. The aim of this study was to use furosemid in the treatment of various diseases in dogs alone and with low doses of dopamine to see the effec on the kidneys. In the study, 5 male and 5 female being atotal of 10 cross-breed dogs, which were 1-5 (2.45 ± 1.1) years old and weighing 16-33 kg (26.8 ± 6.3) were used. 3 cc. 0.9% NaCl IV was given to group I dogs, and 1 mg / kg, intramuscular (IM), furosemide (Durenyl, Provet AS, Istanbul) was applied to the group 2 dogs. Animals in Group 3 received Dopamine (Giludop amp, Solvay Pharmaceuticals GmbH, Germany) intravenously (IV) for 30 minutes with 5 µg/kg/min dosage. In the 15th minute of this period Furosemide was also applied to the group 3 dogs with 1 mg/kg dosage IM. As a result, the diuretic effect commonly used in clinics using furosemid alone and in combination with dopamine help increase the amount of diurezis.