Futbol ve futsal (salon futbolu) oyuncularının vücut salınımlarının incelenmesi
Invastigation of postural sway of soccer and futsal (in-door soccer) players
- Tez No: 331389
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Futsal (Salon Futbolu), Vücut Salınımı, Soccer, Futsal (In-door Soccer), Postural Sway
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, futbol ve futsal (salon futbolu) oyuncularının vücut salınımlarının incelenmesidir.18-25 yaş aralığında 14 futbolcu (FB), 14 salon futbolcusu (FS) ve 14 sedanter (KN) gönüllü olarak katılmıştır.Gönüllülerin antropometrik özellikler olarak boy (cm), vücut ağırlığı (kg) ölçülürken, lateralizasyonunu Yenilenmiş Waterloo Ayak Tercihi Anketi ile uygulamışlardır. Vücut salınımı parametreleri A/P ve M/L RMS, ortalama güç frekansı, basınç merkezi hareketi toplam yol uzunluğu, basınç merkezi hareketinin oluşturduğu kapalı alan ve basınç merkezi dairesel alanı değerleri MATLAB programı kullanılarak hesaplanmıştır.Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 programı ile One Way ANOVA testi kullanılarak yapılmıştır. Grup içi karşılaştırmalar için Post-HOC Tukey testi uygulanmıştır.Tek ayak üzerinde gözler açık pozisyonda basınç merkezi dairesel alanı açısından KN ile FS arasındaki istatistiksel olarak farklılık tespit edilmiştir. Basınç merkezi hareketinin oluşturduğu kapalı alan, aldığı yol ve M/L RMS değeri açısından KN, FT ve FS istatistiksel olarak farklılık tespit edilirken, basınç merkezinin M/L MPF değeri açısından FS ve FB istatistiksel olarak farklılık tespit edilmiştir. Tek ayak üzerinde gözler kapalı pozisyonda basınç merkezinin hareketinin oluşturduğu kapalı alan, A/P RMS ve M/L RMS değeri, açısından KN ve FT, FS grubundan istatistiksel olarak farklılık tespit edilmiştir. Basınç merkezinin M/L MPF değeri açısından FB ve FS arasında istatistiksel olarak farklılık tespit edilmiştir. İki ayak üzerinde gözler açık ve kapalı pozisyonlarda çalışmamızda hiçbir parametre için gruplar arasında istatistiksel farklılık bulunamamıştır.Sonuç olarak, her bir spor branşı ile ilişkili olarak beceri gereksinimlerinin ve spor branşının gerektirdiği çevresel taleplerin spor branşına özgü postural adaptasyonu geliştirdiği, Futsal oyuncularının postüral salınım olarak futbol oyuncularından ve sedanterlerden daha iyi olduğu ve düzenli yapılan egzersizlerin antrene sporcuların denge yeteneğinin üzerinde önemli etkiye sahip olduğu söylenebilir
Özet (Çeviri)
At this study, it was aimed to investigate the postural sway of soccer and futsal (in-door soccer) players.Volunteers which were aged between 18 and 25 were participated study as, 14 soccer players (FB), 14 Futsal players (FS) and 14 sedantery (KN)Body height (cm), body weight (kg) were measured as antropometric values, ?Waterloo Footedness Questionnaire- Revised? was performed for measuring foot preference of volunteers.. A/P and M/L RMS, mean power frequency, total way of pressure centre, closed area of pressure centre and circular area of pressure centre as postural sway parametres were measured by using MATLAB programme.Data were recorded by SPSS 15.0 package program For statistical analysis One way ANOVA was performed. Post-HOC Tukey were performed for intra groups comparisonDuring eyes open on non-dominat leg position, meaningful difference was found between KN and FS at the circular area of pressure centre parametre. While, meaningful difference was found between KN, FT and FS at the closed area, total way of pressure centre and M/L RMS parametres, meaningful difference was found between FS and FB at the M/L MPF parametreDuring eyes closed on non-dominat leg position, meaningful difference was found between KN, FT and FS at the closed area, A/P RMS and M/L RMS parametres. Meaningful difference was found between FB and FS at the M/L MPF parametre.During eyes closed and opened on both leg position, statistically meaninhful difference was not found at any parametres.As a result of the study, it could say that each sport branches could develop postural adaptation related with skill requirements and enviromental demands, postural sway of futsal players are beter than soccer players and sedantery people and this situation has showed that regular exercises has an important effect on balance ability of well-trained athletes.