Milli takım ve mahalli liglerde oynayan badmintoncuların antropometrik özellikleri ile çabukluk, esneklik ve dayanıklılıklarının araştırılması
The survey of the anthropometric features and agility, flexibility and strength of national team and amateur league badminton players
- Tez No: 331414
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Badminton, Antropometrik Ölçümler, Motor Testler, Badminton, Anthropometric Measurements, Motor Tests
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Yılmaz, N. Milli Takım ve Mahalli Liglerde Oynayan Badmintoncuların Antropometrik Özellikleri ile Çabukluk, Esneklik ve Dayanıklılıklarının Araştırılması, Dumlupınar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya, 2013. Bu çalışmanın amacı; milli takım ve amatör takım düzeyde spor yapan kız ve erkek badmintoncuların temel motorik özellikleri, esneklik, çabukluk, dayanıklılık, reaksiyon zamanı ve vücut yağ yüzdelerinin araştırılmasıdır.Bu araştırmada, Badminton Milli Takımlarında ve mahalli liglerde çeşitli spor kulüplerinde düzenli olarak antrenman yapan ve müsabakalara katılan kız ve erkek sporcular çalışma evreni olarak belirlendi. 2011 yılı Eylül ve Ekim aylarında çalışmalarına devam eden 37' si (21 erkek, 16 kız) Badminton Milli Takım sporcusu ile 55'i (31 erkek, 24 kız) Kütahya Gençlik ve Spor İl Merkezi'ne bağlı mahalli liglerde oynayan sporcular olmak üzere toplam 92 gönüllü sporcu çalışmaya katıldı.Deneklere ait genel özelliklerin (badminton oynama süresi, yaş, boy kilo) yanında; esneklik (uzan eriş, dinamik esneklik), denge (flamingo denge testi), dayanıklılık (20 metre mekik koşusu, 3 dakika basamak testi), sıçrama (dikey sıçrama, durarak uzun atlama), sürat ve çabukluk (20 metre koşu, zig zag koşu), reaksiyon (disklere dokunma), antropometrik (uzunluk, genişlik ve çevre ölçümleri) ve vücut yağ yüzdesi (biceps, triceps, pectoral, sub-scapula, abdomen, supra-ıliak, quatriceps, calf pazu bölgelerinden) ölçümleri alındı. Vücut Yağ Yüzdelerini (VYY) hesaplamada Durnin Womersley formülü uygulandı.İstatistiki yöntem olarak, çocukların sporculuk düzeyi (milli-amatör) ve cinsiyete (kız-erkek) bağlı olarak ölçülen özellik derecelerine öncelikli olarak homojenlik testi uygulandı. Homojenlik testinden sonra, sporculuk düzeyi ve cinsiyete bağlı olarak bu özellikler bakımından aralarında bir fark olup olmadığını belirlemek için ? = 0.05 anlamlılık düzeyinde çift yönlü varyans (Two Way Anova) testi uygulandı.Test sonuçları, sporculuk düzeyi (milli-amatör) ve cinsiyete (kız-erkek) bağlı olarak sporcuların esneklik, denge, dayanıklılık, sıçrama, sürat ve çabukluk, reaksiyon, antropometrik ve vücut yağ yüzdesi ölçüm değerleri arasındaki farkın önemli olduğunu gösterdi. Genelde milli badmintoncuların ölçüm değerleri, vücut yağ yüzdesi hariç amatör badmintonculardan daha yüksek bulundu. Bu sonuçlar; uzun süreli ve yoğun çalışma ile spor dalı için fiziksel uygunluğun, esneklik, denge, dayanıklılık, sıçrama, sürat ve çabukluk, reaksiyon ve antropometrik özellikler üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Yılmaz, N. The Survey of The Anthropometric Features and Agility, Flexibility and Strength of National Team and Amateur League Badminton Players, Dumlupinar University Institute of Medical Sciences Physical Education and Sports Department Master Thesis, Kütahya, 2013. The aim of this study is to investigate basic motor features, flexibility, agility, strength, reaction time and body fat levels of national and amateur teams male and female badminton players.The target population of the study is the male and female badminton players who play badminton in both national team and local leagues and train regularly. Totally 92 volunteer players, 37 national badminton team players (21 males and 16 females) and 55 badminton players (31 males and 24 females) who play in local leagues of Kütahya Youth and Sport Centre, participated in the study in September and October in 2011.In addition to the general features (badminton playing length, age, height weight) of the participants, their flexibility (reach forth, dynamic flexibility), balance (flamingo balance test), strength (20 meter sit-up run, 3 minutes step test), jump (vertical jump, broad jump), speed and agility (20 meters run, zig zag run), reaction (touching discs), anthropometric (length, width measurements) and body fat percentages were taken.As a statistical method, homogeneity test was applied according to the sportsman level (national-amateur) and their gender (female-male). After homogeneity test, ?= 0.05 level significant Two Way Anova test was applied in order to determine whether there were any difference between sportsman level and gender.Test results showed that the difference between sportsman level (national-amateur) and gender (female-male) and flexibility, balance, strength, jump, speed and agility, reaction, anthropometric and body fat percentage measurement levels were significant. Generally the measurement levels of national badminton players, except for body fat level, were higher than amateur players. These features showed that long term and intense exercise and suitability for sports branch had a great effect on and flexibility, balance, strength, jump, speed and agility, reaction and anthropometric features.