Solunum kapılamalı florodeoksiglikoz-pozitron emisyon tomografisi-bilgisayarlı tomografi görüntülerinin akciğer lezyonlarında büyüklük, konum ve sınır belirlemedeki öneminin araştırılması
Investigation about the importance of respiratory gated fluorodeoxyglucose-positron emission tomography-computerized tomography images in the identification of lung lesions? size, location and boundary
  1. Tez No: 331504
  2. Yazar: ÖZGÜN ARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Onkoloji, Nuclear Engineering, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, PET, FDG PET-BT, solunum kapılama, medikal görüntüleme, Lung cancer, PET, FDG PET CT, Respiratory gating, Medical imaging
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Akciğer kanseri tüm dünyada en çok görülen kanser türü olup her yıl tanı konulan tüm kanserlerin %12,3? ünü oluşturmaktadır. Bu yüksek insidans akciğer kanserinin kontrol altına alınmasında erken tanısal görüntüleme metotlarının önemini bir kere daha karşımıza çıkarmaktadır. FDG PET-BT hibrit görüntüleme diğer pek çok kanserde olduğu gibi akciğer kanserinde de tanı, evreleme ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinin vazgeçilmez bir parçadır. Solunum hareketleri, PET-BT?nin tanısal performansına olumsuz etki eden en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle bu çalışmada solunum kapılamalı (Respiratory gated, RG) FDG PET-BT görüntülemenin akciğer lezyonlarının büyüklük, konum belirleme ve lezyon karakterizasyonundaki tanısal önemini araştırmayı amaçlandık. Bu çalışma, Eylül 2012 -Haziran 2013 tarihleri arasında PET-BT çekimi için nükleer tıp servislerine başvuran akciğer kanseri veya şüpheli tanısı konan 7 hastayla, prospektif olarak değerlendirilmek üzere yapıldı. Solunum kapılamalı FDG PET-BT görüntüleme ile solunum hareketlerinin kontrol edilebildiği, lezyonun büyüklüğünün ve standart uptake değeri (SUVmax)? nin daha doğru hesaplandığı belirlendi. Ancak ülkemizde bu yöntemin yeni ve henüz yaygın kullanım alanı bulamadığı da tespit edildi. Sonuç olarak; RG FDG PET-BT tekniği akciğer lezyonlarının tanısında, niceliksel değerlendirmeyi geliştirebilen ve raporlamada klinisyenin güvenini arttıran, görüntülerdeki belirsiz bulguları azaltan ve akciğer lezyonlarının tespiti ve karakterizasyonunda (iyi huylu veya habis) toplam doğruluğu arttıran değerli bir klinik araçtır. Bu tekniğin faydalarının ilerde yapılacak çalışmalarda irdeleneceğini ve ülkemizde de rutinde kullanıma geçmesine yapılan çalışmanın katkı yapacağını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the most common seen cancer in the whole world and compromises the 12.3% slice among all cancers diagnosed in each year. This high incidence show us once more time the importance of early diagnostic imaging methods in taking lung cancer under control. As in many other cancers, FDG PET-CT hybrid imaging is an indispensable part of diagnosis, staging and evaluation of response to treatment in lung cancer. Respiratory behaviors are among the most important factors that affect the diagnostic performance of PET-CT negatively. Therefore in this study, we aimed at investigating the diagnostic importance of respiratory gated FDG PET-CT imaging in the identification of lung lesions? size, location and lesion characterization. This study was carried out with the aim of prospective evaluation between the September2012 and June, 2013 on 7 patients who have lung cancer or diagnosed with cancer suspicion. It has been determined that respiratory behaviors can be controlled with FDG PET-CT and the size and standard uptake value (SUVmax) is measured more correctly. Nevertheless, it has also been confirmed that this method is new and does not have common utilization area in our country. As a conclusion, RG FDG PET-CT technique is an important clinical tool that advance the quantitative evaluation in the diagnosis of lung lesions, enhance the confidence of clinician in reporting, reduce the unclear symptoms, increase the total accuracy in the detection and characterization (benign or malign)of lung lesions. We hope that the benefits of this technique will be examined in future studies and contribute the routine usage in our country.