Acil sağlık ekibinin ahlaki duyarlılıklarının belirlenmesi
Identification of moral sensivity of emergency health teams
- Tez No: 331509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVBAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil, Acil Sağlık Ekibi, Acil Servis, Ahlaki Duyarlılık, Emergency, Emergency Health Team, Emergency Service, Ethical Awareness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu ara?tırmanın amacı acil sağlık ekibinin ahlaki duyarlılıklarını ve etkileyen faktörleri incelemektir. Tanımlayıcı olarak planlanan ara?tırmanın evrenini Adana il sınırları içindeki üniversite ve devlet hastanelerinin acil servisleri ve Adana ?l Sağlık Müdürlüğü?ne ambulans istasyonlarında çalı?an sağlık ekibi olu?turmu?tur. Ara?tırma verileri ''Bireysel Bilgi Formu'' ve '' Ahlaki Duyarlılık AnketiADA'' kullanılarak elde edilmiştir. ADA Kim Lutzen tarafından olu?turulmu?tur. Geçerlilik-Güvenirliliği Hale Tosun tarafından yapılmı?tır. ADA toplam 30 madde 6 alt madde (Otonomi, Yarar Sağlama, Bütüncül Yakla?ım, Çatı?ma, Uygulama, Oryantasyon) olu?an likert tipte bir ölçüm aracıdır. Ara?tırmanın sonuçlarına göre; acil sağlık çalı?anlarının %69?unun kadın (n=276) olduğu; %45?inin evli (n=182); %55?inin bekar (n=220); 64?ünün çocuk sahibi olmadığı (n=259); %82?sinin mesleğini kendi tercih ettikleri (n=331); %89?unun mesleğini severek yaptığı (n=358); %80?inin etik eğitimi aldığı (n=321); %87?sinin etikle ilgili bir yayın takip etmediği (n=348); %71?inin çalı?tığı kurumda etik kurul olmadığını (n=287) ifade ettiği saptanmı?tır. Acil sağlık çalı?anlarının ADA puan ortalamalarının 83±16,3 olduğu saptanarak ahlaki duyarlılıklarının yüksek olduğu saptanmı?tır. Yarar sağlama alt boyutunda 40 ya? üstü sağlık çalı?anlarının diğer gruplara göre ahlaki duyarlılıkları yüksek bulunmu? ve istatistiksel açıdan çok ileri derece de anlamlı fark saptanmı?tır. Çatı?ma alt boyutunda evli sağlık çalı?anlarının bekârlar çalı?anlara göre; çocuk sahibi sağlık çalı?anlarının çocuk sahibi olmayanlara göre ahlaki duyarlılıkları yüksek bulunmuş ve istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify ethical awareness and associated factors in emergency health teams. Target population of the study which is descriptive in nature is the emergency services of university and state hospitals located in Adana and health teams working in ambulance stations in Adana Local Health Authority. The data were collected through ?Personal Identification Form? and ?Moral Sensivity Questionnaire (MSQ)? developed by Lutzen. Reliability and validity of MSQ was enhanced by Hale Tosun. The 30-item Likert-type instrument has 6 subdimensions (Autonomy, Benefit, Totalitarian Approach, Encounter, Practice, and Orientation). Results show that 69% of the emergency health personnel are female (n=276), 45% (n=182) are married, 55% (n=220) are single, 64% (n=259) do not have children, 82% (n=331) preferred this occupation themselves, 89% (n=358) love their job, 80 % (n=321) have received ethics education, 87% (n=348) do not follow any publications regarding ethics, and 71% (n=287) do not have ethical committee in their institution. MSQ mean scores of emergency health teams were found 83±16,3, which indicates high moral sensivity. Moral sensivity mean scores of those over 40 were found to be significantly much higher than the mean scores of other groups. Encounter subdimension also demonstrated statistically significant differences; ethical awareness of those who are married and who have children were found significantly higher than those who are single and who do not have children.