Acil servis sağlık çalışanlarının aile tanıklı resüsitasyon uygulamasına ilişkin görüş ve deneyimleri
Opinions and experiences of emergency service healthcare professionals regarding family witnessed resuscitation
  1. Tez No: 818327
  2. Yazar: TUĞBA GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, kardiyopulmoner resüsitasyon, kritik bakım, tanıklı resüsitasyon, Family, cardiopulmonary resuscitation, critical care, witnessed resuscitation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
. Resüsitasyon işlemleri hastanın yaşamını sürdürmesi için sağlık ekibinin iş birliği ile başlatılan acil bakım müdahalelerinin tümünü kapsar. Aile tanıklı resüsitasyon, resüsitasyon alanında bir veya daha fazla aile üyesinin, görsel ve/veya fiziksel temas kurmalarını sağlayan bir yerde bulunmasıdır. Aile merkezli bakımın temellerine dayanan, günümüzde giderek yaygınlığı artan aile tanıklı resüsitasyon uygulaması, sağlık çalışanları için önemi giderek artan bir yaklaşım haline gelmektedir. Bu araştırma, acil servis sağlık çalışanlarının (hekim, hemşire, acil tıp teknisyeni-teknikeri, paramedik, sağlık memuru) aile tanıklı resüsitasyon uygulamasına ilişkin görüş ve deneyimlerinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı-kesitsel olarak, Ankara ili sınırları içinde T.C Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri bünyesinde çalışan 154 sağlık çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından“Tanıtıcı Özellikler Formu”ve“Aile Varlığı Risk-Yarar Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, örneklemler için t-testi, gerekli varsayımların sağlanmadığı durumlarda Mann-Whitney U testi ve Kruskall-Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; acil servis sağlık çalışanlarının %85,8'i hasta yakınlarının resüsitaston uygulamasına tanık olmadığını ifade etmiştir. Araştırmaya katılan sağlık çalışanları, resüsitasyon işlemlerinde aile tanıklığını şeffaflığın sağlanması açısından yararlı bulmasına karşın, aileler için travmatik bir uygulama olduğunu belirtmiş ve çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının %96,8'i hasta yakınlarının bulunmaması gerektiğini ifade etmişlerdir. Sağlık çalışanlarının çoğunluğu hasta yakınlarının resüsitasyon işlemlerinde bulunması halinde sağlık ekibinin işleyişinin bozulacağı, şiddet/mobbing riskinin artabileceği ve ailenin işlemlere müdahale etme olasılığına dair endişelerini ifade etmişlerdir. Çalışmaya katılan sağlık çalışanları resüsitasyon işlemlerinde ailenin varlığını daha az yararlı ve daha fazla riskli bulmuşlardır. Acil servis sağlık çalışanları arasında hemşireler hekimlere göre, sağlık memurları acil tıp teknikeri/paramediklere göre ve KPR uygulama eğitimi olmayanlar olanlara göre aile tanıklı resüsitasyon uygulamasını daha az riskli ve yararlı bulmuşlardır. Aile tanıklı resüsitasyon uygulamasına ilişkin sağlık çalışanlarının risk algılarının azaltılması ve aileyi resüsitasyon işlemlerine davet etmenin önündeki engellerin kaldırması adına aile tanıklı resüsitasyon uygulamasına ilişkin politikalar geliştirilmesi, toplumun ve ailelerin farkındalığının arttırılması için gerekli bilgilendirmelerin yapılması, mesleki gelişim süreçlerinde uygulamanın eğitim müfredatların da yer alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Resuscitation procedures include all emergency care interventions initiated by a healthcare team to maintain the patient's life. Familywitnessed resuscitation is the presence of one or more family members in a place that allows them to make visual and/or physical contact in the resuscitation area. Familywitnessed resuscitation, which is based on the principles of family-centered care and is increasingly common today, is becoming an increasingly important approach for healthcare professionals. This study was conducted on 154 healthcare professionals working in the T.C. Ministry of Health Training and Research Hospitals within the borders of Ankara province, as a descriptive cross-sectional study, to examine the views and experiences of emergency department healthcare workers (doctors, nurses, emergency medical technicians, paramedics, and health technicians) on the practice of family-witnessed resuscitation. Data were collected by the researcher through the“Identifying Features Form”and the“Family Presence Risk-Benefit Scale”. Descriptive statistical analyses, t-test for samples, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis tests were used in the evaluation of the data. According to the findings of the study; 85.8% of emergency department healthcare workers stated that they had not witnessed the resuscitation of their loved ones. The healthcare workers who participated in the study stated that family witnessing in resuscitation procedures is beneficial in terms of ensuring transparency, but it is a traumatic practice for families, and 96.8% of the healthcare workers who participated in the study stated that their loved ones should not be present. The majority of healthcare workers expressed concern that the presence of their loved ones in resuscitation procedures would disrupt the functioning of the healthcare team, increase the risk of violence/mobbing, and the possibility of the family interfering with the procedures. The healthcare workers who participated in the study found the presence of the family in resuscitation procedures to be less beneficial and more risky. Among emergency department healthcare workers, nurses found family-witnessed resuscitation to be less risky and more beneficial than doctors, health officers found family-witnessed resuscitation to be less risky and more beneficial than emergency medical technicians/paramedics, and those who did not have CPR training found family-witnessed resuscitation to be less risky and more beneficial than those who did. It is recommended that policies be developed on family-witnessed resuscitation, necessary information be provided to increase the awareness of society and families, and the practice be included in the training curriculum in professional development processes, in order to reduce the risk perceptions of healthcare workers on familywitnessed resuscitation and to remove the obstacles to inviting the family to resuscitation procedures.