15- 17 yaş grubu erkek hentbolculara uygulanan üst ve alt ekstremiteye yönelik pliometrik antrenmanların dikey sıçrama performansına ve blok üstü şut isabetlilik oranına etkisinin araştırılması
To research the effect of plyometric trainings, devoted to superior and lower extremity, applied to 15-17 age group male handballer on vertical jump performance and block-above shot accuracy ratio
- Tez No: 331520
- Danışmanlar: DOÇ. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hentbol, pliometrik, blok üstü şut, Handball, plyometrics, block-above shot hitting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı 15- 17 yaş grubu erkek hentbolculara uygulanan üst ve alt ekstremiteye yönelik pliometrik antrenmanların dikey sıçrama performansına ve blok üstü şut isabetlilik oranına etkisini belirlemekti. Araştırmaya Şarkikaraağaç Metem Lisesinden 15-17 yaş grubunda 14 erkek hentbolcu katıldı. Araştırmaya katılan hentbol oyuncularının ortalama yaşı 15,86±0,8 yıl, ortalama spor yaşı 4±1,9 yıl, ortalama boy uzunluğu 173,50±6,8 cm, ortalama vücut ağırlığı ise 65±12.611 kg?dır. Araştırmaya katılan sporculara 6 haftalık pliometrik antrenman programı uygulanmıştır. Antrenman programı öncesinde ve sonrasında araştırmaya katılan hentbolcuların biyomotorik özelliklerinde ve blok üstü şut performanslarındaki gelişimleri belirlemek için dikey sıçrama, tek ayak dikey sıçrama, esneklik, durarak uzun atlama, 20 metre sürat, 40 metre sürat, sağlık topu fırlatma, 30 saniye şınav çekme, 30 saniye mekik çekme, barfiks çekme ve blok üstü şut çekme testleri uygulanmıştır. Araştırmaya katılan hentbol oyuncularının ön-son test değerleri arasındaki farklılıkları belirlemek için SPSS 15.0 for Windows programında ?Paired t Test? kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, uygulanan antrenman programının hentbolcularda dikey sıçrama, tek ayak dikey sıçrama, esneklik, durarak uzun atlama, sağlık topu atma, 30 saniye şınav çekme, 30 saniye mekik çekme ve barfiks çekme performanslarında istatistiksel olarak anlamlı gelişme meydana geldiği tespit edilmiştir (p0.05). Bunun yanında ön testte dikey sıçrama performansı ile blok üstü şut performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu (p0.05). Sonuç olarak pliometrik antrenmman metodunun hentbol oyuncularında bazı biyomotorik özellikleri geliştirdiği, buna karşılık dikey sıçrama performansının blok üstü şut isabet oranını etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of plyometric training method on vertical jump prformance and block-above shot hitting ratio at 15-17 age group hentball players who take education from Şarkikaraağaç Metem High School. Mean age 15,86±0,8 years, mean sport age 4±1,9 years, mean height 173,50±6,8 cm and mean body weight 65±12.611 kg of handball players participated to research. 6-weeks plyometric training program was applied to players. Begining and end of training programs, vertical jump, one leg vertical jump, flexibility, standing long jump, 20 m speed, 40 m speed, hendball throwing, pull up, 30 seconds shuttle, 30 seconds push up and block-above shot tests were applied to determine in developments of biomotoric features and block-above shot performance of hentballer participated to research. Paired t test in SPSS 15.0 for Windows program were used to determine differences between pre-re test. It was established that there were significant developments in hentballers? vertical jump, one leg vertical jump, flexibility, standing long jump, healthball throwing, 30 seconds push up, 30 second shuttle and pull up performances (p0,05). As a result, it was determined that plyometric training method develop some biomotoric features in hentballer, as opposite to vertival jump performance don?t effect on bloch-above shot.