Apelin'in iskemi reperfüzona bağlı mide ülseri oluşumunda ve iyileşmesindeki rolü
The role of apelin on formation and healing of ischemia reperfusion induced gastric ulcer
- Tez No: 331581
- Danışmanlar: PROF. DR. VECİHE NİMET UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Apelin, F13A, İskemi Reperfüzyon, Ülser İyileşmesi, Mide Mukozal Bariyeri, Apelin, F13A, Ischemia Reperfusion, Gastric Healing, Gastric Mucosal Barrier
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmamız, apelinin iskemi-reperfüzyon (I/R)?a bağlı mide hasarı oluşumu ve iyileşme mekanizmalarındaki rolünü göstermek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 1. Kontrol grubu, 2.Sham grubu, 3. I/R grupları (3a. I/R?dan hemen sonra, 3b. I/R?dan 24 saat sonra, 3c. I/R?dan 72 saat sonra, 3d. I/R?dan 120 saat sonra, 3e. I/R?dan 240 saat sonra feda edilen grup ) 4. F13A (150µg/kg/gün) + I/R grubu, 5. I/R+F13A grupları (5a. I/R?dan 24 saat sonra, 5b. I/R?dan 72 saat sonra, 5c. I/R?dan 120 saat sonra, 5d. I/R?dan 240. saat sonra feda edilen grup) oluşturulmuştur. Tüm gruplarda mide mukozal kan akımı ve lezyon indeksi, MPO ve HO aktivitesi, 4-HNE-MDA, NOx, PGE2, TNF-? miktarı, apelin, VEGF, HO-1 protein ekspresyonları ile Nrf2, HIF-1? ve VEGF immünreaktivitesi ölçülmüştür. I/R uygulanan deneklerin midesinde lezyon oluşumu gözlenmiş, I/R?dan önce uygulanan F13A?nın mukozal tahribatı arttırdığı gözlenmiştir. I/R?u takiben F13A uygulanması, iyileşmenin gecikmesine neden olmuştur. Mukozal kan akımı I/R gruplarında azalmış, iyileşme sürecinde kontrol değerine ulaşmıştır. F13A uygulanan tüm gruplarda mukozal kan akımlarının düşük olduğu gözlenmiştir. I/R?a bağlı olarak MPO aktivitesindeki artış iyileşme sürecinin 24. saatinde belirginleşmiş, 72. saatinde ise azalmaya başlamıştır. F13A uygulanan I/R gruplarının iyileşme sürecinde MPO aktivitesi yüksek bulunmuştur. I/R etkisi ile 4-HNE-MDA artışı olmuş, iyileşme sürecinde kontrol seviyesine düşmüştür. I/R?u takiben F13A uygulanan gruplarda fark tespit edilmemiştir. I/R?a bağlı olarak artan doku NOx miktarı iyileşme sürecinde kontrol seviyesine düşmüş, ancak F13A uygulanan grupların iyileşme sürecinde NOx miktarı yüksek tespit edilmiştir. I/R?a bağlı olarak azalan PGE2 miktarının iyileşme sürecinde artarak kontrol seviyesine ulaştığı, ancak F13A uygulanan iyileşme gruplarında bu artışın daha geç olduğu gözlenmiştir. Doku TNF-? düzeyi I/R?a bağlı olarak artmış, iyileşme sürecinde azalmıştır. F13A uygulanan gruplarda TNF- ? düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Nrf2 immünreaktivitesinin I/R sonrasında midenin kas ve stroma bölgelerinde bir miktar azaldığı, diğer bölgelerde değişmediği tespit edilmiştir. I/R ve iyileşmenin 24. saatinde yüksek olan HO aktivitesi, iyileşmenin 120. saatinden itibaren azalmış, F13A uygulanan iyileşme gruplarında fark tespit edilememiştir. Aktivite ile benzer şekilde HO-1 protein ekspresyonunun I/R ile arttığı ve iyileşme sürecinde kontrol seviyesine düştüğü tespit edilirken, F13A uygulaması HO-1 ekspresyonuna etki etmemiştir. I/R uygulamasına bağlı olarak artan HIF-1? immun reaktivitesi iyileşme sürecinde azalmış, F13A uygulanan gruplarda azalmanın daha belirgin olduğu gözlenmiştir. I/R apelin ekspresyonunda artışa neden olmuştur. VEGF ekspresyonu I/R sonunda değişmemiş, I/R?u takiben 120. ve 240. saatte artış tespit edilmiştir. F13A iyileşme sürecindeki VEGF ekspresyounundaki artışı baskılamıştır. Sonuç olarak; Apelin, I/R?a bağlı lezyon oluşumunu engelleyici ve iyileşmeyi hızlandırıcı etkiye sahiptir. Apelin?in mide mukozası üzerine olan olumlu etkileri mukozal kan akımını artırıcı özelliğine, TNF-? yapımını azaltıcı, PGE2 yapımını ve VEGF ekspresyonunu artırıcı etkisine bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the possible role of apelin on formation and healing mechanisms of ischemia reperfusion (I/R) induced mucosal lesions. For this purpose, 1.Control group, 2.Sham group, 3.I/R groups (for this group, the animals were sacrificed at five different time points following the I/R. 3a. immediately, 3b. 24 hours later, 3c. 72 hours later, 3d. 120 hours later, 3e. 240 hours later I/R.) 4. F13A (150µg/kg/day) + I/R group, 5. I/R + F13A groups (for this group, the animals were exposed to the I/R and taken apelin antagonist then were sacrificed at four different time points following the I/R. 5a. 24 hours later, 5b. 72 hours later, 5c. 120 hours later, 5d. 240 hours later.). Gastric mucosal blood flow, lesion index, MPO, 4-HNE-MDA, NOx, PGE2, TNF-?, HO activity apelin, VEGF, HO-1 protein expressions and immunoreactivities of Nrf2, HIF-1? and VEGF were measured. Mucosal lesion formation was observed in animals, which are exposed to I/R. It was observed that F13A application before I/R increased mucosal injury. The application of F13A following I/R caused a delay in healing process. Mucosal blood flow decreased in I/R groups, and reached into control levels in healing groups but lower blood flow was observed in all F13A applicated groups. Increased gastric MPO actvity due to I/R was greater in 24 hours later I/R and started to decrease in 72 hours later I/R. High MPO activity was determined in healing process of F13A applicated I/R groups. I/R application caused to increase in 4HNE-MDA levels but 4-HNE-MDA levels reached into control leves in healing groups. No significant difference was detected between F13A aplicated and non applicated healing groups. NOx levels increased due to I/R and decreased even reached into control levels during healing process. However high NOx levels were established in all F13A applicated healing groups. It was observed that decreasing PGE2 levels due to I/R, reached into control levels in healing groups but this increase delayed in F13A applicated healing groups. TNF-? levels in gastric tissue increased due to I/R and decreased gradually in healing groups. Higher TNF-? levels were determined in F13A applicated healing groups compared to non F13A applicated healing groups. Nrf2 immunreactivity decreased due to I/R in muscle and stroma areas of the stomach, no alteration was detected in the other areas. High levels of HO activity and HO-1 protein expression levels were determined in I/R group and 24th hour of healing proces, and levels started to decrease at 120th hour of healing process. No significant difference was detected in HO activities and HO-1 protein levels between F13A aplicated and non applicated healing groups. The increased levels of HIF-1? immun reactivity due to I/R, decreased in healing process. Greater decrease was established in F13A applicated groups. I/R application caused to increase in Apelin protein expression. VEGF protein expression did not changed due to I/R but an increase was detected at 120th and 240th hours following I/R. F13A depressed the increase of VEGF expression in healing groups. In conclusion Apelin has a preventing effect on mucosal lession formation and accelerating effect on healing process. Positive effects of Apelin on gastric mucosa can be explained by the feature of increasing gastric mucosal blood flow, PGE2 production and VEGF expression and also decreasing TNF-? levels.