Application of cointegration analysis to the demand for labor by the Turkish private manufacturing sector
Türkiye özel imalat sanayi sektörünün istihdam talebinin koentegrasyon tekniği kullanılarak analizi
  1. Tez No: 43879
  2. Yazar: PELİN KALE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN ZAİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Koentegrasyon, İstihdam Talebi, Türkiye Özel İmalat Sanayi, Hata Düzeltme Mekanizmaları. IV, Labor Demand, Cointegration, Error Correction Mechanisms, Turkish Private Manufacturing Sector. 1U
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET TÜRKİYE ÖZEL İMALAT SANAYİİ SEKTÖRÜNÜN İSTİHDAM TALEBİNİN KOENTEGRASYON TEKNİ?İ KULLANILARAK ANALİZİ Pelin KALE Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Osman Zaim Şubat 1995 Bu çalışmada Türkiye Özel imalat sanayii sektörünün istihdam talebi, 1994 30lı ekonomik krizinin etkilerini de yakalayabilmek amacı ile, üç ayrı dönem için (1998, l.Çeyrek - 1993, 4. Çeyrek; 1998, I.Çeyrek - 1994, 1. Çeyrek ve 1988, 1. Çeyrek - 1994, 2. Çeyrek) reel ücret ve üretime bağlı bir fonksiyon olarak“Error Correction Modeling”(ECM) yaklaşımı ile incelenmiştir. Değişkenlerin durağanlığı birinci gecikmeleri kullanılarak fark filtresinden geçirilmeleri ile sağlanmış ve uzun dönem ikişkilerinin belirlenmesinde“Johansen's Maximum Likelihood”yöntemi kullanılmıştır. Her dönem için yalnızca bir koentegre ilişki (“Cointegrating Relationship”) saptanması üzerine reel ücret ve üretim serilerinin istihdam talebi denklemi için dışsallığı (“weak exogeneity”) test edilmiş ve dışsallık varsayımı reddedilmiştir. İncelenen üç dönem için de teori ile tutarlı fakat değişkenlerin eş-anlı belirlenmesinden kaynaklanan hataları da muhtemel olarak içeren, dengesizlik durumlarını yakalamak üzere uzun dönem koentegre ilişkilerden elde edilen ve literatürde“error correction mechanisms”olarak adlandırılan terimleri de kapsayan kısa dönem istihdam talep denklemleri tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF COINTEGRATION ANALYSIS TO THE DEMAND FOR LABOR BY THE TURKISH PRIVATE MANUFACTURING SECTOR Pelin KALE MA in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Osman Zaim February 1995 In this study, the demand for labor by the Turkish private manufacturing sector is analyzed for three time periods; 1988 quarter 1-1993 quarter 4, 1988 quarter 1 - 1994 quarter 1, 1988 quarter 1-1994 quarter 2 to be able to capture the effects of the economic crisis of 1994 based on an approach treating employment as a function of output and real wage within an Error Correction Modeling Approach. In the search for possible long run relationships between the variables of interest, Johansen's Maximum Likelihood procedure is applied to the first difference of variables since all the data series are integrated of order 1. A unique cointegrating relationship is found for each time period. Upon testing and rejecting the exogeneiry of the real wage and output series for the demand for labor, short run models are built for each period which are consistent with theory but may be subject to biases due to simultaneity between the variables of interest.