Fasioskapulohumeral musküler distrofili olgularda 4q'35'te lokalize D4Z4 tekrar dizilerindeki delesyonların gösterilmesi
Detection of D4Z4 tandem repeat deletions localized in 4q35 region in facioscapulohumeral muscular dystrophy patients
- Tez No: 331583
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BERKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Nöroloji, Genetics, Molecular Medicine, Neurology
- Anahtar Kelimeler: FSHD, D4Z4 tekrarları, Southern blot, 4 numaralı kromozom, FSHD, D4Z4 repeats, Southern blot, chromosome 4
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Otozomal dominant bir miyopati olan Fasioskapulohumeral Musküler Distrofi (FSHD), en sık karşılaşılan üçüncü kas hastalığı olup; yüz, omuz ve üst kol kaslarındaki progresif kas güçsüzlüğü ile karakterizedir. FSHD hastalığına, 4q35 bölgesindeki D4Z4 tekrarlarındaki delesyonlar sebep olmaktadır. Otozomal dominant kalıtım gösteren bu hastalıkta, FSHD hastalarının %95'inden fazlasında, normal bireylerde 11 ila 100 tekrar içeren D4Z4 tekrar dizileri, 1 ile 11 tekrar içermektedir.Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda klinik açıdan FSHD ön tanısı almış 14 olgu (5'i kadın, 9'u erkek) ele alındı. Yaş ortalaması 39 olan bu olguların periferal kanlarından tuzla çöktürme metodu ile DNA izolasyonu yapıldı. 4 numaralı kromozomun q35 lokusunda yer alan D4Z4 tekrar dizilerindeki delesyonu gösterebilmek için Southern blot yöntemi kullanıldı. Aynı zamanda klinik olarak normal bireylerden elde edilen 3 DNA örneği de kontrol olarak çalışıldı. Kontrol grubundaki D4Z4 tekrarları, normal sınırlar içinde bulunurken (11 tekrardan fazla), 14 FSHD olgunun tekrar sayısının, klinik göstergeyle paralel olarak normal sınırların altında (11 tekrardan az ) olduğu belirlendi.Elde ettiğimiz sonuçlara göre, Southern blot yöntemi hastalıkla ilişkili 4 numaralı kromozom üzerindeki D4Z4 tekrarlarındaki delesyonların belirlenmesi için uygun bir yöntem olarak gözlenmiştir. Klinik bulguyu desteklemesi, hastalıkta kesin tanıyı sağlaması ve genetik danışma açısından da büyük önem taşımasından dolayı bu yöntemin rutine uygulanması halinde fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Facioscapulohumeral Muscular Dystrophy (FSHD), which is characterized by progressive weakness of muscles in the face, shoulder girdle and upper arms, is the third most common muscular disease. FSHD is caused by deletions of the D4Z4 repeats in the 4q35 region. In this autosomal dominantly inherited disease, more than 95% patients have only 1-10 repeats instead of 11-100 repeats observed in healthy controls.In this study, 14 (9 male, 5 female) patients with the average age 39, were handled after the preclinical diagnosis by the Akdeniz University Medical Faculty department of Neurology. DNA was extracted from those patients? peripheral blood, using salting-out method. In order to detect the deletions of D4Z4 tandem repeats at the q35 locus on chromosome 4, Southern blot method was used. Besides, DNA samples which were obtained from 3 healthy individuals were studied as control group. According to our results, even though the number of D4Z4 repeats in control group was found to be in the normal range (more than 11 repeats), 14 FSHD patients? repeat numbers were observed to be under the normal range (less than 11 repeats) as parallel to clinical profile.According to the data we obtained, Southern blot is an applicable strategy for determination of the D4Z4 repeat deletions on chromosome 4. Due to reasons that support the clinical profile and provide definitive diagnosis, also genetic counseling which has great importance; this method can be beneficial when is used in routine practice .