Fasioskapulohumeral musküler distrofi (FSHD) hücre hattında östrojenin ROR1 düzeyine etkisi
Effect of estrogen on ROR1 level in fasioscapulohumeral muscular dystrophy (FSHD) cell line
  1. Tez No: 758745
  2. Yazar: ŞERMİN EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLHAN ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Östradiol, ROR1, FSHD, Estradiol, ROR1, FSHD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sinir Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Fasioskapulohumeral Distrofi (FSHD) otozomal dominant kalıtılan en sık görülen üçüncü kas hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kliniği heterojen seyretmekte; hastalığın başlangıç yaşı ve semptomları bireyler arasında farklılık göstermektedir. Hastalığa ilişkin klinik bulguların, erkeklerde kadınlara göre daha erken yaşta başlayarak daha hızlı progrese olması ve özellikle menapoz sonrası kadınlarda hastalığın prognozunun şiddetlenmesi dikkati çekmektedir. Bu çalışmanın amacı; kadınlardaki hastalığın geç başlangıçı ve menapoz sonrasında prognozun ağırlaşmasından yola çıkılarak östrojen hormonunun hastalığın patogenezinde kilit rol oynayabileceği düşünülmüştür. Yöntem: Altı farklı hastada ve farklı cinsiyetteki hastalar arasından 47 yaşındaki kadın FSHD tanılı bireye ait biyopsi örneğinden hazırlanmış hücre hattında, i) östradiol eklenmeyen kontrol, ii) EtOH pozitif kontrolü, iii) 10nM 30-dakika, 2. ve 4. saat östradiol eklenmiş gruplarda olmak üzere beş farklı grup oluşturulmuştur. Bu beş farklı gruptan elde edilen hücre lizatları; ROR1 transkripsiyon faktörünün varlığı yönünden western blot yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: 47 yaşındaki kadın hasta örneğinde östrodiol ile muamele edilmemiş kontrol ve pozitif kontrol olarak kullanılan EtOH eklenmiş örneklerde ROR1 ekspresyonunun varlığı tespit edilirken, östrodiol ile muamele edilmiş örneklerde herhangi bir ekspresyon gözlenmemiştir. Sonuç: ROR1 proteini embriyonik dönemde eksprese edilirken yetişkin dönemde ifade edilmemektedir. FSHD hastalarında ROR1 protein ekspresyon varlığı ilk kez bu çalışma ile ortaya konulmuştur. Östrojen ilavesi ile ROR1 ekspresyonunun baskılandığı da görülmektedir. ROR1'in östradiol muamelesi sonrasında azalması; östrojenin FSHD patofizyolojisinde koruyucu olabileceğinin düşündürmüştür. Östrojenin hastalığın patofizyolojisine olan etkisinin ortaya çıkarılabilmesi için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Facioscapulohumeral Dystrophy (FSHD) is the third most common autosomal dominant inherited muscle disease. Clinic is heterogeneous; the onset age and symptoms of the disease differ between individuals. It is notable that the clinical findings of the disease start at an earlier age in men than in women, and the prognosis of the disease intensifies, especially in postmenopausal women. The aim of this study; based on the late onset of the disease in women and the worsening of the prognosis after menopause, it was thought that estrogen hormone may play a key role in the pathogenesis of the disease. Method: The cell lines prepared from six different paitients and in both genders were used. But only 47-year-old womens primary myoblast cell lines could be cultured and used in this study. Five different groups as i) control group without estradiol, ii) EtOH negative control group, iii) 10nM 30-minute, iv) 10nM 2-hour and v) 10nM 4-hour estradiol treatment were created cell lysates obtained from FSHD myoblasts belonging to these five different groups; the presence and amount of the ROR1 transcription factor was examined by western blot method. Results: The presence of ROR1 expression was detected in the 47-year-old female sample untreated with estradiol and in the samples with EtOH added as negative control, while no expression was observed in the samples treated with estradiol. Conclusion: While the ROR1 protein is expressed in the embryonic period, it is not expressed in the adult period. The presence of ROR1 protein expression in FSHD patients was revealed for the first time with this study. It is also seen that ROR1 expression is suppressed with the addition of estrogen. The decrease of ROR1 after estrogen treatment supports the protective role of estrogen in the pathophysiology of FSHD. More comprehensive studies are needed to reveal the effect of estrogen on the pathophysiology of the disease.