Üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki
Relationship between premenstrual syndrome and healthy life style behaviours on university students
- Tez No: 331585
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE BALCI YANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Premenstrual Sendrom, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Kız Öğrenci, Üniversite, . Premenstrual Syndrome, Healty Life Style Behavior, Girl Student, University
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Çalışma, 15.10.2011-15.04.2012 tarihleri arasında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2011-2012 yılında ilgili bölümlerde kayıtlı 2163 kız öğrenci oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü 0.05 hata payı ile %90 güçle hesaplanmış ve 667 öğrenci araştırma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak sosyo-demografik özellikleri, menstruasyon öyküsü ve premenstrual risk faktörlerini içeren ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Premenstrual Sendrom Ölçeği?, ?Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II? kullanılmıştır.Üniversite öğrencilerinin yaş ortalaması 20.27±1.60'dır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %62'sinin premenstrual sendrom yaşadığı saptanmıştır. Öğrencilerin Premenstrual Sendom Ölçeği puan ortalaması 121.30±34.02, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II puan ortalaması 123.50±18.63 olarak saptanmıştır. Lojistik regresyon analiz sonuçları evde yalnız/arkadaşlarla yaşama, dismenore varlığı, yemeğin tadına bakmadan tuz kullanma, anne de premenstrual sendromun olması, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II alt gruplarından manevi gelişim ve beslenme davranışlarının kız öğrencilerde premenstrual sendrom prevelansını etkilediğini göstermiştir.Sonuç olarak üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom prevelansının yüksek, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının ise orta düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted in order to examine the relationship between premenstrual syndrome and healthy life style behaviours on university students.The study was performed in Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Education, Faculty of Arts and Science, Faculty of Veterinary Medicine and School of Health between 15.10.2011?15.04.2012. The universe of the research was composed of a total 2163 girl students who were studying at these programs in between 2011-2012 Academic Year. The sampling size was calculated with power in ratio 90% with 0.05 error margin, and 667 girl students were included in the survey. The used data collection tools are ?Personal Information Form? including demographic characteristics, history of menstruation and premenstrual risk factors, ?Premenstrual Syndrome Scale? and ?Healthy Life Style Behavior Scale II?.In this study, the students? mean age was 20.27±1.60. It was found that 62% of students have experienced premenstrual syndrome. Students? mean score of Premenstrual Syndrome Scale was 121.30±34.02 and mean score of Healty Life Style Behavior Scale II was 123.50±18.63.. Logistic regression analysis results shown that, living at home alone or with friends, dysmenorrhea, consuming salt wihtout tasting of foods, having mothers with premenstrual syndrome, subscale mental development and subscale nutrition of Healthy Life Style Behavior Scale II affects the premenstrual syndrome prevelance of girl-students.As a result of the statistical analysis, we determined that students? premenstrual syndrome prevelance level was highly and healty life style behavior was mid level.