Adolesan çağ benign adneksial kitlelere yaklaşım
Approach to benign adnexal mass in adolescent age
  1. Tez No: 331613
  2. Yazar: EYYÜP SÜER TİMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Benign, Kitle, Adolescent, Benign, Mass
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç:Adneksial kitleler anatomik olarak ovaryan, tubal veya paratubal; morfolojik olarak fizyolojik, fonksiyonel, neoplastik (benign veya malign) enfeksiyöz ve gebelikle ilişkili olabilir. Çalışmamızda kiniğimizde adneksial kitle nedeni ile opere edilmiş adolesan çağdaki hastaların biyokimyasal parametrelerini, operasyon şekillerini, kitle boyutlarını ve kitlelerin histopatolojik tiplerini değerlendirdik.Gereç ve Yöntemler: Adolesan çağda , < 4 cm (n=7), 4-7 cm (n=12) ve > 7 cm (n=20) boyutunda kitlesi olan hastalar operasyon tipi ve histopatolojik sonuçlar açısından değerlendirildi. Çalışmamıza Ocak 2008 ile Ağustos 2012 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği?nde adneksiyal kitle endikasyonu ile laparatomi veya laparaskopi yöntemi ile opere edilen adolesan çağda 39 hasta retrospektif olarak dahil edildi.Bulgular:Çalışmamızda 27 (% 69,2) hastaya laparotomi, 12 (% 30,8) olguda ise laparoskopi uygulanmıstır. Laparatomi yöntemi uygulanan 27 hastadan, 20 (% 51,3) hastaya minilaparatomi, 5 (% 12,8) hastaya pfannesteil insizyon ve 2 (% 5,3) hastaya göbek altı median insizyon uygulandı. Nihai patoloji sonuçları incelendiğinde; opere edilen tüm hastaların % 35,9?unda (n=14) fonksiyonel kistler (Hemorajik Kist, Basit Kist, Folikül Kist), % 33.3?ünde (n=13) seröz papiller kistadenom, % 20,5?inde (n=8) dermoid kist, % 5,1?inde (n=2) endometriozis, % 5,1?inde (n=2) ise müsinöz kistadenom tesbit edildi.VIISonuç:Çalışmamızda adolesan çağda, foliküler ve korpus luteum kistlerini de içeren fizyolojik ve fonksiyonel yumurtalık kistleri daha sık saptanmıştır. Çalışmamızdaki bu bulgular literatürdeki benzer çalışmalarla benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background:Adnexal masses can be of ovarian, tubal, or paratubal origin and can be physiologic, functional, neoplastic (benign or malignant), inflammatory/infectious, or pregnancy-related. In our study, adolescents patients were operated for adnexial mass, evaluated of biochemical parameters, operating modes, the mass dimensions and masses histological types.Materials and Methods:During adolescence, 7 cm (n = 20) mass size evaluated for type of operation and histopathological outcomes. İn our study 39 patients were collected retrospectivly among the adolescent who had adnexial mass indicated for laparotomy or laparoscopy method in the Harran University School of Medicine, Department of the Obstetrics and Gynecology between January 2008 and August 2012.Findings:In our study, 27 (% 69.2) cases were applied to laparotomy, 12 (% 30.8) cases were applied to laparoscopy. Laparotomy method applied to 27 patients, was performed 20 (% 51.3) patients with minilaparatomi, 5 (% 12.8) patients with pfannesteil incision and 2 (% 5.3) patients median incision under belly. The final histopathological examination results were detected in all patients were operated, % 35.9 (n = 14) of the patients had functional cysts (hemorrhagic cyst, simple cyst, follicular cyst), % 33.3 (n = 13) of the patients had serous papillary cystadenoma, %20.5 (n = 8) of the patients had dermoid cyst, % 5.1 (n = 2) of the patients had endometriosis and %5.1 (n = 2) of the patients had mucinous cystadenoma.IXConclusion:In our study, physiologic and functional ovarian cysts are found commonly in adolescents and include follicular and corpus luteum cysts. In our study, these findings are similar to similar studies in the literature.