Ratlarda deneysel olarak oluşturulan hafif ve şiddetli pankreatitlerde prokalsitonin, IL-6 , oksidatif stress indeksi (OSİ) plazma ve doku düzeylerinin araştırılması
Investigation of plasma and tissue levels of procalsitonin, IL-6 , oxidative stress index(OSİ) on rats that experimentally performed acute severe and mild pancreatitis
- Tez No: 331614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZGÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, Prokalsitonin, IL-6, TNF-a, Amilaz, Lipaz
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Akut pankreatitin deneysel ve klinik formlarında fizyopatolojik süreçler henüz tamanlaşılmamış olup, bu alanda tartışmalar ve geniş çalışmalar devam etmektedir. Buçalışmalarda süreçlerden, safra taşları, iskemi, alkol, endotelyal travma, artmış kapillerpermeabilite ve serbest oksijen radikalleri gibi mekanizmalar sorumlu tutulmaktadır.Bu çalışma deneysel olarak oluşturulan hafif ve ciddi pankreatitli ratlarda, enflamasyonun patofizyolojisinde rolü olan proklasitonin, İL-6 ve Oksidatif Stress İndeksi (OSİ) kan ve doku düzeylerini değerlendirmek amacı ile planlandı.Çalışmaya 30 adet Wistar Albino rat dahil edildi ve ratlar eşit olarak üç gruba ayrıldı. Birinci grupta bulunan ratlara (kontrol), 0,1 ml serum fizyolojik birer saat araylaintraperitoneal toplam beş kez infüzyon şeklinde verildi. İkinci grupta bulunan ratlara 50?gr/kg cerulein birer saat arayla i.p. toplam beş kez infüzyon şeklinde uygulanarak hafifpankreatit oluşturuldu. Üçüncü grupta bulunan ratlara ise 80 ?gr/kg cerulein birer saat araylai.p. toplam beş kez infüzyon şeklinde verilerek şiddetli pankreatit oluşturuldu. 1, 5, 24. saatsonunda tüm ratların kuyruk kısmından kan alındı ve 24 saatin sonunda pankreas dokusundan örnekler alındı. Kan ve doku örneklerinden amilaz (U/L), lipaz (U/L), AST (U/L) (aspartataminotransferaz), ALT (U/L) (alanin aminotransferaz), WBC (white blood cell) (103/?l), LDH (U/L) (laktat dehidrogenaz), glukoz (mg/dL), total bilirubin (mg/dL), direkbilirubin (mg/dL), GGT (U/L) (gama glutamil transferaz), ALP (U/L) (alkalen fosfataz) ve TNF-a, Prokalsitonin ve IL-6 düzeyleri değerlendirildi.Kan ve doku örnekleri biyokimyasal olarak çalışıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Öncelikle kontrol grubuyla(grup 3), hafif pankreatit grubu(grup 1) karşılatırıldı. OSİ, Amilaz, Lipaz, Pct, IL-6, AST, ALT, Glukoz, WBC, LDH ve TNF-a hafifpankreatit grubunda kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede artış tespit edildi(p0.05).OSİ, Amilaz, Lipaz, Pct, IL-6, AST, ALT, Glukoz, WBC, LDH ve Tnf-a değerlerinde hafif pankreatit grubu(grup 1) ve ağır pankretatit grubu(grup 3) kendi arasında karşılaştırıldı. Ağır pankretatit grubunda, hafif pankretatit grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede artış tespit edildi(p0.05).Pankreas dokusundan alınan örneklerdeki OSİ, Amilaz, Lipaz, Pct, IL-6, LDH, WBC ve TNF-a değerlerinde ağır pankreatit grubunda, hafif pankreatit grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede artış tespit edildi(p0.05).Sonuç olarak, çalışmamızda OSİ, TNF-a, IL-6 ve Prokalsitonin?in pankreatit şiddeti ile orantılı olarak arttığı göstermiştir. Bu da bize, OSİ, TNF-a, IL-6, Prokalsitonin?in akut pankreatitli olgularda yol gösterici olduğunu ve bu hasarlanmanın patolojik sürecin süre ve şiddetinin artmasına bağlı olarak arttığını göstermektedir. Bununla birlikte, bu sonucumuzun daha detaylı ve geniş çaplı planlanmış ileri çalışmalarla teyid edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Phisyophatologic process of experimental and clinical forms of acute pancreatit have not been illuminated yet and on this subject there are so many studies and discussions . At this study mechanisms like bilier calcules, ischemi, alcohol, endothelial trauma , increased capiller permeability and free oxygen radicals were accepted as reasons of phisyopathological process.This study was planned to valuate blood and tissue levels of procalsitonin , IL-6 and Oxidative Stress Index(OSI), which have important roles in inflamation pathology of alleviated and severe acute pancreatit that experimentally performed at rats. 30 Wistar albino rats were included for the study and they were equally categorised to three groups. 0.1 ml serum phisyologic infused intra peritoneally with an hour intervals totaly for five times to first group rats(control group). 50 ?gr/kg cerulein was infused intraperitoneally with an gour intervals for five times to the second group rats and mild pancreatit was performed. And to the third group rats, 80 ?gr/kg cerulein was infused intraperitoneally with an gour intervals for five times and severe pancreatitis was performed. At last of 1st 5th and 24th hours blood was taken from tails of all of the rats and at last of 24th hour samples were taken from pancreas tissue. Amilase (U/L), lipase (U/L), AST (U/L) (aspartat aminotransferase), ALT (U/L) (alanin aminotransferase), WBC (white blood cell) (103/?l), LDH (U/L) (laktat dehidrogenase), Glucose (mg/dL), total bilirubin (mg/dL), direct bilirubin (mg/dL), GGT (U/L) (gama glutamil transferase), ALP (U/L) (alcalen phospatase) ve TNF-a, Procalsitonin and IL-6 levels of blood and tissue samples were valuated.