Tibia kırıklarında cerrahi tedavi yöntemlerinin kompartman basıncına etkisi
In tibia fractures the effects of different surgical treatment methods on compartment pressure
  1. Tez No: 331618
  2. Yazar: İBRAHİM AVŞİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tibia diafiz kırığı, Fasyal kompartmanlar, İlizarov eksternal fiksatör, Kompartman basınç ölçer cihazı, İntramedüller çivi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tibia diafiz kırıklarında uyguladığımız farklı cerrahi tedavi yöntemlerinin bacaktaki anterior, lateral ve derin posteriordan oluşan üç kompartmandaki basınç değerlerinin değişimini araştırmaktı.Hastalar ve Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji servisine Temmuz 2010 ? Eylül 2012 tarihleri arasında başvuran 18 ? 66 yaş arasındaki tibia diafiz kırığı olan toplam 34 hasta çalışmaya alındı. İki hastada iki taraflı tibia kırığı bulunmaktaydı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1 hastalara İlizarov eksternal fiksatör ameliyatı, Grup 2 hastalara ise intramedüller çivi ameliyatı yapıldı. Grup 1'de 15 (ortalama yaş 30,06) ve Grup 2'de 21 (ortalama yaş 35,95) tibia diafiz kırığı değerlendirildi. Tibia diafiz kırığı olan hastalara İlizarov eksternal fiksatör ve intramedüller çivi ameliyatı yapılıp bacağın anterior, lateral ve derin posterior kompartmanlarından ameliyat öncesinde, ameliyattan hemen sonra, ameliyat sonrası 8., 16., 24., 32., 40. ve 48. saatlerinde kompartman basınç ölçer cihazı ile ölçümler yapılıp değerlendirildi.Bulgular: Hiçbir hastamızda kompartman sendromu gelişmedi. Her iki grupta, grup içi karşılaştırmalarda; anterior, lateral ve derin posterior kompartmandaki basınç ölçümlerinde, ameliyat öncesindeki değerlere göre, ameliyat sonrasındaki bazı saatlerdeki ölçümlerde basınç değerleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p0.05).Sonuç: Her iki tedavi grubunda ameliyat sonrasındaki kompartman basınç değerleri ameliyat öncesi değerlere göre düşerken, İMN yapılan gruptaki ölçümler İlizarov grubuna göre anterior ve lateral kompartmanda daha yüksek gözlenmiştir. Sonuç olarak, tibia diafiz kırıklarının cerrahi tedavisinde; İlizarov eksternal fiksatörün kompartman basıncını daha fazla düşürdüğü saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the changings of intracompartmental pressures of anterior, lateral and deep posterior tibial compartments of patients who underwent different surgical treatment methods in tibia fractures.Patients and Methods: Between the dates July 2010 ? September 2012, 34 patients (18 ? 66 years old) who have diaphyseal tibia fractures were examined in Harran University Medical Faculty, Department of Orthopaedics and Traumatology. Two patients had bilateral tibia fractures. They were seperated into two groups: First group was patients who underwent Ilizarov external fixator operation and second group was patients who underwent intramedullary nail operation. In group 1, 15 patients (mean age 30,06) and in group 2, 21 patients (mean age 35,95). Intracompartmental pressures of anterior, lateral and deep posterior tibial compartments were measured before and after operations and every 8., 16., 24., 32., 40. and 48. hours for both groups 1 and 2.Results: Compartment syndrome didn't occur in any patients.