Elektro konvülzif tedavisinde propofol, ketamin ve propofol+ketamin kombinasyonlarının derlenme ve EKG 'de qt üzerine etkileri
Effects of propofol + ketamine combinations on recovery and qt interval in electroconvulsive therapy patients anesthesia
  1. Tez No: 331622
  2. Yazar: TEKİN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: EKT, Derlenme, Propofol, Ketamin, Ketofol
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada elektro konvulzif tedavi (EKT) uygulanan hastalarda üç farklı anestezi uygulamasının derlenme ve EKG kayıtlarındaki QT, QTc, QTd ve QTdc parametreleri üzerine olan etkilerini incelemeyi hedefledik.Metod: Çalışmaya psikiyatri bölümü tarafından EKT planlan 180 hasta kabul edildi. Hastalar 3 gruba ayrıldı. 60 hastaya işlem sırasında ketamin (grup I), 60 hastaya propofol (grup II) ve 60 hastaya ketofol (grup III) uygulandı. Hastalar rutin ameliyathane masasına EKT amacıyla alındıktan sonra bazal EKG? leri çekildi. Hastalara EKT işlemi sırasında hastanın hangi gruba dahil olduğunu bilmeyen görevli hemşire tarafından nöbet süresi, spontan soluma süresi, göz açma süresi, komutlara uyma süreleri, yan etkiler ve motor nöbetin bitimini takiben 1. dakika, 5. dakika ve 10. dakika EKG çekimleri kayıt altına alındı. EKG kayıtları değerlendirilip QT, QTc, QTd ve QTdc değerleri ölçüldü.Bulgular: Gruplar incelendiğinde nöbet süresinin grup II?de en kısa, spontan soluma, göz açma ve komutlara uyma gibi parametreler grup I?de en uzun olduğu bulundu. Grup III? ün derlenme süresi grup I` e göre daha kısa, nöbet süresi grup II ile kıyaslandığında daha uzun olduğu bulundu. Grup III? ün QT değerinin diğer Gruplara göre anlamlı olarak en kısa, Grup I? in QTc değerleri diğer iki gruba göre anlamlı olarak en uzun, QTd ve QTdc parametreleri incelendiğinde ise Grup I? in diğer iki gruba göre anlamlı olarak en uzun değere sahip olduğu bulundu.Sonuç: Grup III? ün grup I? e göre daha kısa derlenme süresine sahip olduğu ve grup II? ye göre ise daha uzun nöbet süresine sahip olduğu için EKT işleminde daha fazla fayda sağlanmıştır. Ayrıca kardiyak stabilite ve aritmiye yatkınlığı gösteren QT, QTc, QTd ve QTdc parametrelerinede bakıldığı zaman grup III? ün daha faydalı sonuçları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate the effects of three different type of anesthesia method in patients undergoing electro - convulsive therapy on recovery and ECG parameters QT, QTc, QTd, QTdc.Materials and Methods: 180 patients were accepted to study who considered for ECT by psyciatry. Patients are divided into three groups. During the process ketamine performed 60 patients (Group I), propofol performed 60 patients (Group II), ketofol performed 60 patients (Group III). Base ECG?s were routunely taken before ECT on operating table. Seizure duration, spontaneous breathing duration, eye opening time, obeying time duration, side effects and after motor seizure 1st minute, 5th minute and 10th minute ECGs wererecorded by psychiatric nurse who blind to patients? group. ECG recordings were evaluated and QT, QTc, QTd and QTdc were measured. It was found that Group III had more useful results as QT, QTc, QTd, QTdc parameters which were susceptible to cardiac unstability and arrhythmias.Results: Shortest seizure duration was in Group II, spontaneous breathing, eye opening and obeying command parameters were longest in Group I. Group III?s recovery time was shorter than that of Group I, seizure duration was longer than Group II. QT interval was the shortest in Group III, QTc interval was the longest in Group I and QTd and QTdc values were the longest in Group I. Conclusion: According to evaluated results Group III was more benificial because of having shorter recovery time than Group I and longer seizure duration than Group II. Also it