Sınıf öğretmeni adaylarının yürütücü biliş, düşünme stilleri ve akademik başarıları arasındaki ilişki
The relation between the metacognition, thinking styles and the academic achievement of preservice elemantary teachers
- Tez No: 331703
- Danışmanlar: DOÇ. DURMUŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yürütücü Biliş, Düşünme Stilleri, AGNO, Öğretmen Adayı, Metacognition, Thinking Styles, AGNO, candidate teacher
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, sınıf öğretmen adaylarının yürütücü biliş, düşünme stilleri ve akademik başarı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı çalışmanın evreni 2011-2012 akademik yılında Atatürk Üniversitesi?nde Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliğindeki toplam 793 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrendeki dağılıma uygun olarak Sınıf Öğretmenliğinde okuyan birinci ve dördüncü sınıflarından rastgele seçilmiş ve toplam 213 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veriler iki ayrı ölçek yardımıyla toplanmıştır. Düşünme stillerini belirlemek için Sternberg ve Wagner (1992) tarafından geliştirilen ve Fer (2005) tarafından Türkçe?ye uyarlanan ?Düşünme Stilleri Envanteri? ile Altındağ (2008) tarafından geliştirilen ?Yürütücü Biliş Becerileri Ölçeği (YBBÖ)? kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-testi, Pearson Çarpım Momentler Korelâsyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizlerinden yaralanılmıştır.Araştırma bulgularına göre; öğretmen adaylarının cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre yürütücü biliş düzeyleri arasında bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmen adaylarının cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre düşünme stilleri arsında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğretmen adaylarının yürütücü biliş düzeyleri düşünme stillerinin yasayapıcı ve yargılayıcı yürütmeci, aşamacı yenilikçi, anarşik, bütünsel, içedönük alt boyutları ile ayrıca AGNO değişkeni ile pozitif bir yönde ilişki çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca düşünme stilleri ve AGNO arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır. Düşünme stillerin tüm alt boyutlarının birlikte yürütücü biliş düzeyini yordama gücü anlamlı bulunmuştur. Yürütücü biliş düzeyleri akademik başarı puanını yordama gücü istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Düşünme stillerinin bütün alt boyutlarının birlikte akademik başarı puanını yordama gücü bakımından anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, specifying the relation between the metacognition, thinking styles and the academic achievement of the student-teachers is aimed. The target population of the study in which relational screening model is used is consisted of 793 candidate teachers studying at the department of classroom teacher education of the education faculty at Atatürk University in 2011-2012 academic year. The sample of the research is composed of 213 student teachers from first and senior year studying at classroom teacher education department in accordance with the distribution in the target population. The data of the research is collected using two different scales. To ascertain the thinking styles, ?inventory of thinking styles? created by Sternberg& Wagner and adapted into Turkish by Fer and ?The Scale of Metacognitive Skills? developed by Altındağ are used. T-test, Pearson product moment correlation and multiple linear regression analysis are used to analyze the data.According to the findings of the research, there is not discrepancy between the metacognitive levels of the student teachers according to the gender and the grades. The significant discrepancy is found between the thinking styles of the student-teachers with respect to the gender and the grades. The metacognition levels of the student-teachers, the law-maker, judgmental executive, innovative, anarchical, holistic, introverted dimensions of the thinking styles and AGNO varience is found in relation positively. Furhermore, There is not a relation between the thinking styles and AGNO varience. The prediction power of all sub-dimensions of thinking styles for the level of metacognition is found as significant. The prediction power of the metacogition levels and academic achievement is significant according to the findings. The prediction power of all sub-dimensions of thinking styles together does not indicate any significant discrepancy.