Sevim Ak'ın öykülerinin eğitsel değerinin incelenmesi
A study of educational values in Sevim Ak's children stories
- Tez No: 331704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Öyküleri, Eğitsel İletiler, Okuma Tutumu, Okuduğunu Anlama, Children Stories, Educational Messages, Reading Attitude, Reading Comprehension
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmada Sevim Ak`ın çocuk öykülerinin eğitsel değeri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada hem nitel hem de nicel araştırma tekniklerinin birlikte kullanıldığıı `karma model? uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 öğretim yılı Erzincan merkezde bulunan üst sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi için Müşir Zeki Paşa İlköğretim Okulu, orta sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi için Güvenlik İlköğretim Okulu ve alt sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi için Osman Gazi İlköğretim Okullarından toplam 110 öğrenci oluşturmaktadır. Ayrıca araştırma kapsamında incelenen materyali; Sevim Ak`ın Can Yayınlarından çıkan toplam 11 çocuk öykü kitabı oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde ölçme aracı olarak ?Okuma Tutum Ölçeği? ve ?OkuduğunuAnlama Başarı Testi? kullanılmıştır. Ölçme sureci sonunda elde edilen verilerin analizinde içerik, betimleyici istatistik (frekans, yüzde), T-testi, ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yazarın öykü kitaplarında en fazla duygular ve duyguların ifadesine yönelik iletilere (72 ileti) yer verdiği belirlenmiştir. Bunun yanında yazarın kitaplarında sırasıyla ahlaki değerlere, bilişselgelişime, sosyal gelişime, öz bakım becerilerine, fiziksel görünümeyönelik toplamda 189 iletiye yer verdiği tespit edilmiştir. 6. sınıf öğrencilerin okullarının bulunduğu semtin sosyo-ekonomik seviyesine göre Sevim Ak`ınçocuk öykülerine okuduğunu anlama başarı testleri açısından genel bir farkın olduğu, öykülerin sosyo-ekonomik seviyesi düşük, orta ve yüksek olan okullardaki öğrencilerin okuma tutumlarına olumlu yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin öyküleri anlama düzeylerine bakıldığında ise ortalamalarının yüksek olduğu, ve öykülerle ilgili olumlu görüş bildirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this paper it was aimed to study educational values in SevimAk?s children stories. Mixed model which includes both qualitative and quantitative techniques was applied in this study. The sample of the study consists of 110 students from Erzincan city center in 2011-2012 academic year and these students were chosen from MüşirZekiPaşa elementary school for higher level of socioeconomic development, Güvenlik Elementary school for middle level of socioeconomic development and Osman Gazi Elementary School for lower level of socioeconomic development. Also the studied materials included SevimAk?s 11 books of children stories published by Can Press.Throughout the study ?Scale of Reading Attitudes? and ?Reading Comprehension Achievement Test? were used as assessment instruments.Context, descriptive statistics (frequency, percentage) T-test and ANOVA analyses were employed in order to analyze the date obtained at the end of assessment. In the result of the study it was found that the writer used emotions and messages related to expressions of emotions at most (72 messages) in her story books. Besides it was determined that the writer gave place to 189 messages; moral values, cognitive development, social developments, self-care skills, physical appearance. According to socioeconomic level of 6th grade students? school locality a general difference was seen in terms of reading comprehension achievement test in SevimAk?s children stories and it was determined that the stories have a positive effect on students? reading attitudes whose schools are on lower, middle and higher socioeconomic level. When students? level of story understanding was taken into consideration it was concluded that their average is high and they state positive view about the stories.