Beyin fırtınası öğretim tekniğinin coğrafi kavramların öğretimi ve kalıcılığı üzerindeki rolü (Erzurum örneği)
The effect of brainstorm teaching method on instructing geographical concepts (Erzurum sample)
  1. Tez No: 331706
  2. Yazar: MUSTAFA GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya öğretimi, Beyin fırtınası, Kavram, Kalıcılık, Geography teaching, Brainstorm, Concept, Permanency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, beyin fırtınası öğretim tekniğinin coğrafi kavram bilgisinin öğretimi ve kalıcılığı üzerinde ne gibi etkilere sahip olduğunu tespit etmek, öğrencilerin uygulanan beyin fırtınası tekniği hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Erzurum ilinde yer alan Nafizbey Ticaret Meslek Lisesinin iki şubesinde eğitim ve öğretime devam eden öğrencilerdir. 10. sınıflardan seçilen iki şube üzerinde yapılan bu araştırmada toplam 60 öğrenci ile çalışılmıştır. Araştırmaya dâhil edilen sınıflardan biri deney (n=30) diğeri kontrol grubu olarak (n=30) seçilmiştir. Deney grubunda ?Yeryüzünde Nüfus ve Nüfusun Nitelikleri? ünitesi beyin fırtınası öğretim tekniği kullanılarak işlenmiş, kontrol grubunda ise konu geleneksel öğretim yöntemleriyle işlenmiştir. Araştırmanın nicel verilerini toplamak amacıyla; her iki gruba da ön test, son test ve kalıcılık testi uygulanmış, ayrıca deney grubuna yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak nitel veriler elde edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test, son test ve kalıcılık testi puanları, t-testi ve ANOVA ile analiz edilmiştir. Görüşme formundan elde edilen veriler ise frekans, aritmetik ortalama kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre beyin fırtınası öğretim tekniğinin geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu, beyin fırtınası yöntem ve tekniklerinin uygulandığı deney grubunda kalıcılık düzeyinin, kontrol grubuna oranla daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the success and effectiveness (permanency) of brainstorming teaching method compared to traditional teaching styles while instructing geographical concepts. Mixed research design was used. The sample data is chosen from the continuing students in two different sections of Commerce and Occupation High School in Erzurum. 60 students were selected from two sections of 10th grade students. One of the included sections is chosen as test group (n=30) and the other is chosen as control group (n=30). For the test group, the chapter ?Population in the Earth and the Qualifications of Population? was thought with brainstorm teaching method however for the control group the same chapter was thought with traditional teaching styles. To gather a precise data, an interview form which is structured with pretest, posttest and permanency test was applied to both of the groups. t-test and ANOVA tests were used to measure the scores that both groups gained from pretest, posttest and permanency test. The data that is gathered from the interview form was analyzed with frequency and arithmetic mean tests. The measures of this analysis concludes that brainstorm teaching method is more effective than the traditional teaching styles as the permancy in the group which was thought with brainstorm teaching methods (test group) was more when compared to the group that is thought with traditional teaching styles (control group).