Ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin hoşgörü eğilimlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenemsi
Examination of tendencies towards tolerance among fifth-year secondary school students on the basis of different variances
- Tez No: 331708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET NALÇACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hoşgörü, değerler eğitimi, ortaokul, Tolerance, education of value, secondary school
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin hoşgörü eğilimlerini çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evreni 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Erzurum il merkezindeki ortaokullarda öğrenim gören beşinci sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini, seçkisiz olmayan amaçsal örnekleme yöntemlerinden, ölçüt örnekleme kullanılarak belirlenen 16 ortaokulda öğrenim gören 1206 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada verileri toplamak amacıyla Çalışkan ve Sağlam (2012) tarafından geliştirilen ?Hoşgörü Eğilim Ölçeği? ile ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde cinsiyet ve aile büyüğü ile birlikte yaşama değişkenine göre hoşgörü eğilimleriyle ilgili öğrenci görüşlerinin farklılaşıp farklılaşmadığı bağımsız gruplar için uygulanan t- testi ve anne-baba öğrenim durumu, kardeş sayısı, ilgi alanı, anne- baba mesleği değişkenlerine göre hoşgörü eğilimleriyle ilgili öğrenci görüşlerinin farklılaşıp farklılaşmadığı tek yönlü varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Araştırmada kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre hoşgörü eğilimlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca anne-baba öğrenim durumu yükseldikçe öğrencilerin hoşgörü eğilimlerinin olumlu yönde geliştiği ve kitap okumanın öğrencilerin hoşgörü eğilimlerine yönelik görüşleri olumlu yönde etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fundemental purpose of this research is to investigate the tolerance tendency of fifth grade students in the light of various parameters. The study is a descriptive study with a survey model. Population of the study is made up of the fifth-year students receiving education in the school year of 2012 and 2013 at secondary schools in Erzurum city centre. The sample of the study includes 1206 fifth-year students receiving education at 16 secondary schools, who have been chosen through ?criterion sampling? method, which is a non-random method of purposeful sampling. In this research, ?Tolerance Tendency Scale? developed by Çalışkan and Sağlam (2012) and personal information questionnaire have been used in order to get data. T-test was used to determine whether the students? views about tolerance differ in terms of their gender and living with parents, and one-way variance (ANOVA) analysis was used to determine whether the students? views about tolerance differ according to such variances as the learning-level of parents, number of siblings, professions of parents and area of interests.In the research, it has been discovered that the tolerance tendency of female students are higher than the male students. Besides this, it is concluded that the more the parental educational position gets higher the better the students? tolerance tendency improves in a positive way and especially reading books is affecting opinions related to the students? tolerance tendency in a positive way.