Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin okul psikolojik danışma ve rehberlik servisinden yararlanma düzeylerinin belirlenmesi
Determiningthe 9 th grade students utilization rank from psychological counseling and guidance service at schools
  1. Tez No: 331709
  2. Yazar: BİRSEN ORAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuzuncu Sınıf, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Yararlanma Düzeyi, Ninth Grade, GuidanceandCounseling Service, Leveraging Level
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma dokuzuncu sınıf öğrencilerinin okul rehberlik ve psikolojik danışma servisinden yararlanma düzeylerini belirlemek amacıyla yapılan betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini 2011- 2012 eğitim- öğretim yılında Erzurum il merkezinde öğrenim gören 321 dokuzuncu sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından hazırlanan ?öğrenci anketi? ve ?kişisel bilgi formu? uygulanarak elde edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde Frekans, Yüzde, Ki- kare, Tek Yönlü Varyans Analizi, LSD Post Hoc Testi, t Testi kullanılmış olup bu analizler bilgisayarda SPSS 18.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir: 1. Öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma servisini ihtiyaç olarak gördükleri ancak okullarda yapılan rehberlik çalışmalarından haberdar olmamalarının rehberlik servisinden yararlanma düzeylerini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. 2. Öğrencilerin okul ve aileninyönlendirmesiyle rehberlik ve psikolojik danışma servisinden yararlanmalarında çekincelerin ve yetersizliklerin olduğu ancak kendi istekleriyle rehberlik ve psikolojik danışma servisinden rahatlıkla yardım alabildikleri görülmektedir. 3. Öğrencilerin özel ve gizli sorunlarını rehberlik ve psikolojik danışma servisiylepaylaşmada kararsız kaldıkları ancak ileriye dönük daha genel konularda okul rehberlik ve psikolojik danışma servisinden yardım aldıklarıgörülmüştür. 4. Öğrencilerin sosyal problemlerin çözümünde rehberlik ve psikolojik danışma servisine karşı olumlu düşünceye sahip oldukları ancak aile ve öğretmenlerle yaşanan sorunlarda yeterince yararlanmadıkları görülmektedir. 5. Öğrencilerin eğitsel ve mesleki rehberlik alanında rehberlik servislerinden yüksek düzeyde faydalandıkları görülmüştür. 6. Öğrencilerin demografik özelliklerine göre okul rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin görüşlerinde farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptivestudy that is done for determining the 9th grade students? utilization rank from psychological counseling and guidance service at schools. The sample of this research consists of 321 ninth grade studying in the city center of Erzurum on the 2011-2012 academic year. In research, datum are acquired with student questionnaire and personal information form which is prepared and applied by researcher. In research, Frequency, Percentage, Chi ? Square, Single Direction Variance Analysis, LSD Post Hoc Test, t Test are used and these analysis are carried out with SPSS 18.00 statistics packaged software. Findings which were acquire in research are presented in this row: 1)It is determined that students have an idea that psychological counseling and guidance service is a need but students who are not informed about guidance studies at schools have negative effect onutilization rank from psychological counseling and guidance service at schools. 2)It is obvious that students have drawbacks and inefficiency by benefiting from psychological counseling and guidance service with their parents? guidance but they can receive support voluntarily. 3)It is determined that students are indecisive in the process of sharing their special and secret information at psychological counseling and guidance service but they can receive support for their more general information about future. 4)It is obvious that students have positive thoughts towards psychological counseling and guidance servicein solving social problems but they cannot benefit from the issues encountered with families and teachers. 5)It is understood that students take advantage ofguidance service at high level, especially in educational and vocational guidance. 6)It is come through that students have different views about psychological counseling and guidance service according to the their demographical features.