Tek boyutta hareket konusunda öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin uygulanmasının fen bilgisi öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına ve kalıcılığa etkisi
The impact of carrying out learning-oriented writing activities on academic success of junior science education students and retention on the subject of one dimension motion
  1. Tez No: 331715
  2. Yazar: GÜLŞEN KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE SEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Fen Okuryazarlığı, Eleştirel Düşünme, Kavram Değişimi, Öğrenme Amaçlı Yazma, Science Education, Science and Technology Lesson, Science Literacy, Critical Thinking, Conceptual Change, Writing to Learn
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü 1. Sınıf Genel Fizik 1 dersinin ?Tek Boyutta Hareket? konusunun kavratılmasında, öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinden, mektup yazma (DG1) ve broşür hazırlama (DG2) tekniklerinin uygulandığı deney grupları ile geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu (KG) arasında akademik başarı açısından anlamlı bir farkın olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini, 2012-2013 akademik yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 1. Sınıfında olan toplam 101 öğrenci oluşturmaktadır. Yarı deneysel olarak gerçekleştirilen çalışmanın deseni deneme modellerinden ön test ? son test kontrol gruplu modeldir. Yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle de sonuçlar desteklenmiştir. Veri toplama aracı olarak öntest, sontest ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiş ve bulgular ortaya koyulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; hem akademik başarı açısından hem de kalıcılık açısından; Mektup Yazma ve Broşür Hazırlama ile Geleneksel Yöntem arasında anlamlı bir farklılık olduğu, Mektup Yazma ve Broşür Hazırlama arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır. Yarı Yapılandırılmış Görüşme sonuçları ise öğrencilerin öğrenme amaçlı yazma etkinliklerine olumlu baktıklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research if there is a meaningful difference regarding academic achivement between the experiment groups who have been taught using learning-oriented writing activities which techniques are writing letter and preparing brochure and control group who have been taught using traditional learning while comprehending the topic of `One Dimension Motion? for the science education students in General Physics 1 lesson. The sample of this study were consisted of 101 students who attend the junior science education students in 2012-2013 academic year in Atatürk University. The pattern of the paper made as semi-emprical is the model of the pre test-post test control group which is the model of testing. The results were supported with semi-structured interviews. The data collection tool used were pre test, post test and semi-structured interviews. The data obtained from tests were analysed by SPSS packet programme and put forward findings.At the end of finding obtained from research, it has been emphasised that there is no meaningful differences between writing letter and preparing brochure regarding academic achivement but there is meaningful difference between writing letter and preparing brochure with traditional learning. The semi-structured interviews, on the other hand, disclosed that the students had a positive view of the learning-oriented writing.