Öğretmen anne-babaların çocuklarını ve öğrencileriyle olan ilişkilerinin incelenmesi
Examining the relationshipbeteen children and students of teacher parents
  1. Tez No: 331714
  2. Yazar: BURCU ALTUNOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen anne-babalar, öğretmen çocukları, diğer öğrenciler, anne-baba-çocuk ilişkisi, Teacher parents, teachers' children, other students, relationship between parents and children
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amaçları şunlardır: Öğretmenlerin okul dışındaki zamanlarda çocuklarıyla ilişkilerinin nasıl oluğunu belirlemek. Öğretmenlerin, mesleklerinin çocuklarıyla ilişkilerini nasıl etkilediğiyle ilgili görüşlerini almak. Öğretmen çocuklarının anne babalarıyla olan ilişkilerinin değerlendirmesini tespit etmek. Görüşmelerde sorulan sorularla da bu amaçlara ulaşmak hedeflenmiştir. Elde elden verilerle şu bilgilere ulaşılmıştır: Öğretmenlerin çocuklarıyla ne kadar ilgilenebildikleri. Öğretmenler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamada yeterli olup olmadıkları. Öğretmenler çocuklarının dersleriyle yeteri kadar ilgilenmektedirler. Bunlardan başka şu bilgilere de ulaşılmıştır: Öğretmen çocuklarının anne-babalarının mesleklerinden olumlu ve olumsuz etkilenmektedirler. Öğretmen çocuğu olmak akademik başarıyı, arkadaşlarla ve anne-babalarla olan ilişkilini etkilemektedir. Öğretmenlere ve öğretmen çocuklarına, öğretmenlerin kendi çocuklarının öğretmeni olmasıyla ilgili sorular sorulmuştur, veriler elde edilmiştir. Bu iki görüşmeden üçüncü bir grupla da görüşme yapılmıştır. Bu gruptakiler öğrencilik hayatında kendi öğretmenin çocuğuyla aynı sınıfta olmuş kişilerdir. Bu görüşmeyle aynı sınıfta bulunan öğretmen ve çocuğunun diğer öğrenciler tarafından nasıl gözlemlendiği belirlenmiştir.Araştırmanın evreni Erzurum ilinden seçilmiştir. Örneklemini ise üç farklı grup oluşturmaktadır. Bunlar; anne-baba olan öğretmenler, öğretmen çocukları, öğretmeninin çocuğuyla aynı sınıfta olan kişilerdir. Her örneklem grubu için farklı görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme tekniğiyle elde edilen veriler yazıya aktarıldıktan sonra betimsel analizle incelenmiştir. Araştırmada sonuçlarda şu bilgilere ulaşılmıştır: Öğretmenlerin, kendi çocuklarını okuttukları zaman sınıf içinde çocuğunu geri planda tutmaktadır. Öğretmenler çocuklarına sınıf içinde önemli görevler vermemektedir. Çocuklarına karşı daha kuralcı ve sert davranmaktadırlar. Bu şekilde onun farklı ve ayrıcalıklı olmadığını göstermeyi amaçlamaktadırlar. Bayan öğretmenler okuldan sonra çocuklarının birçok ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli zamanı bulamamaktadır. Öğretmenler evde çocuklarına karşı daha kolay sinirlenmekteler. Öğrencilerine gösterdikleri sabrı çocuklarına gösterememektedirler. Ayrıca, öğretmenlerin mesleki bilgilerinden ve tecrübelerinden dolayı çocuklarına karşı anlayışlı davrandığı belirlenmiştir. Derslerinde de profesyonel yardımcılardır. Öğretmen çocuklarına karşı hem anne babanın hem de toplumun beklentileri yapabileceklerinden fazla olmaktadır. Yaşıtlarından olgun davranmaları, örnek öğrenci olmaları, sürekli başarı beklenmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The purposes of this examining are: how is the teachers? relationships with their children outside of school time? How does teachers? profession affect this relationship? How teachers? children are evaluating their relationships with parents? With the questions asked in the interviews, it is aimed to achieve these goals. As a result, these informations are obtained: it was understood how the teachers are interested in their children. Are teachers enough to meet the needs of their children? Are teachers interested in their children?s lessons? How teachers? children are affected with their parents? job? We asked questions to teachers? children and teachers about how do they feel as a teacher to their children and then, we talked to the third group. The students in this group go to the same school with their teachers? children. In this interview we observed how the teachers and their children were evaluated by the others students in the same class.The examining was in Erzurum. The sample includes three different groups: teacher parents, the children of teachers and students who are in the same class with their teachers? children. There were different interview forms for each group. The results of the interview were written and analyzed.In the end we obtained these results: when the teachers who teach their children in the same class, keep them in the background. The teachers don?t give an important role to their children in the classroom. The teachers behave more primly and hard against their children. In this way, the teachers aim to show that their children aren?t different and privileged. Female teachers cannot find enough time for the needs of their children after school. The teachers get angry more easily against their children at home. The teachers are very patient against their students but not their children. On the other hand, the teachers are very understanding against their children because of their professional knowledge and experience. The teachers are professional helpers to their children?s studies. The community and parents have a lot of expectations from teachers? children. They must be more mature than their peers, they must be a model student and constantly successful. It is considered that the success of these children is thanks to their parents.