Liderlik tarzlarının yenilik stratejilerine etkisinin otel işletmeleri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the effect leadership styles on innovation strategies in hotels
- Tez No: 331741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZNUR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yenilik, Yenilik Stratejileri, Liderlik, Liderlik Tarzları, Innovation, Innovation Strategies, Leadership, Leadership Styles
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yenilik, en önemli rekabet araçlarından biridir. İşletmeler rekabetçi konumlarını korumak ve sürdürebilmek için bu aracı sıklıkla kullanmaktadır. Ancak, Yenilikten istenilen sonucun alınması büyük oranda doğru bir yenilik stratejisinin belirlenip uygulanmasıyla ilişkilidir. Her yönetimsel faaliyette olduğu gibi yenilik stratejisinin belirlenmesi ve uygulanmasında da liderlik kilit rol oynamaktadır. Bu noktadan hareketle, bu çalışmada yenilik stratejilerinin belirlenmesinde, çağdaş liderlik yaklaşımları kapsamında incelenen liderlik tarzlarının etkisi ortaya konularak liderlik tarzlarıyla yenilik stratejisi arasındaki ilişkiyi irdelemek amaçlanmıştır.Araştırmanın evreni Ankara'daki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin sahipleri ve genel müdürlerinden oluşmaktadır. Araştırmada tam sayımlama yoluna gidilerek bu evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Veriler yenilik stratejilerine, liderlik tarzlarına ve demografik özelliklere ilişkin ifadelerden oluşan anket formları ile toplanmıştır. Toplanan veriler hipotezlere uygun olan analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırmada dönüştürücü liderliğin saldırgan ve fırsatçı yenilik stratejisini, karizmatik liderlik tarzının savunmacı ve taklitçi yenilik stratejisini, işlemsel liderlik tarzının ise taklitçi ve geleneksel yenilik stratejisini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, araştırmada incelenen modern liderlik yaklaşımlarının bağımlı yenilik stratejisine herhangi bir etkisinin olmadığı sonucu da araştırmada sonunda ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Innovation is one of the most important competition means. To secure and sustain their competitive position the corporates often use this mean. However, to get the desired conclusion from innovation is largely related to determination and application of a correct innovation strategy. The leadership plays a key role in determination and application of the innovation strategy like in every management activity. From this point, to examine the relationship between leadership styles and innovation strategy was purposed in determining innovation strategies in this study by revealing the effect of leadership styles studied in modern leadership theories,The owners and general managers of four-star and five-star hotels in Ankara constitute the population of this research. In this research, it is aimed to reach to the whole population by using full enumerication sample method. The data was collected by questionnaires that consisted of phrases regarding innovation strategies, leadership styles and demographical features. The collected data was analyzed by analyze methods suitable for hyphothesis to be tested.In the research, the result that the offensive and oppurtunist innovation strategies of transformational leadership style, the defensive and imitator innovation strategies of Charismatic leadership style and transactional leadership style effect the traditional and imitator innovation strategies has been reached. Additionally, that the modern leadership approaches examined in the study don?t have an effect on the dependent innovation strategy has been reached within the research