Turizm lisans eğitimi alan öğrencilerin girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimine etkisi: Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu örneği
The effect of entrepreneur personality characteristics of undergraduate tourism students on the entrepreneurship tendency: The sample of Akcakoca Tourism and Hotel Management
  1. Tez No: 331740
  2. Yazar: KUTBETTİN ERDURUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kişilik, Girişimci Kişilik Özellikleri, Girişimcilik Eğilimi, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Entrepreneurship, Personality, Personality Characteristics of Entrepreneurs, Entrepreneurship Tendency, Akcakoca School of Tourism and Hotel Management
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Girişimcilik, özellikle son 20 yıldır üzerinde ağırlıkla durulan, ekonomik gelişmenin ve toplumsal refahın itici gücü olarak dikkat çekilen bir konudur. Kişilerin girişimci faaliyetlere yönelimini etkileyen birçok unsur vardır. Kişilerin yaşadıkları çevre, aile ortamı, kültür, inanç, rol modelleri, eğitim ve iş deneyimi bunlardan birkaçıdır. Özellikle eğitim kişileri girişimciliğe yönlendirme noktasında önemli bir rol oynamaktadır. Girişimciliğin gerektirdiği niteliklere sahip ve işini başarma noktasında önüne çıkan fırsatları görebilen önüne çıkan riskleri yönetebilen kişilerin ortaya koydukları girişimci faaliyetler toplumsal refahın ve ekonomik gelişmenin sağlanmasında önemli bir unsur olacaktır. Bundan dolayı artık dünyanın her yerinde girişimcilik faaliyetleri desteklenmekte ve üniversitelerde de girişimcilik dersleri verilmektedir.Bu çalışmanın temel amacı, literatürde sıkça vurgu yapılan girişimci kişilik özelliklerinin (başarma ihtiyacı duyma, kendine güven, yenilikçi olma, kontrol odağı, risk alma, belirsizlik toleransı) girişimcilik eğilimine etki edip etmediğini ve bu etkinin derecesini belirlemeye çalışmaktır. Bu amaç ile girişimcilik eğiliminin şekillenmesinde kişiliğin(girişimci) etkisini ortaya çıkarmak ve kişileri girişimciliğe yönlendirmenin önemine vurgu yapılmak istenmiştir. Araştırmada evrenin ulaşılabilirliği göz önüne alınarak tam sayım yöntemi kullanılmıştır. Veriler nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 18 programı aracılığı ile analiz edilerek araştırma sorularına cevap aranmıştır. Araştırmanın sonucunda girişimci kişilik özelliklerinden kendine güven faktörü hariç diğer girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimine etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, girişimci kişilik özellikleri ile girişimcilik eğilimi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu da saptanmıştır. Buradan da anlaşılıyor ki, girişimciliği etkileyen diğer unsurlar (aile, çevre, inanç, kültür vs) içerisinde girişimci kişilik özellikleri girişimcilik eğilimi açısından önemli bir paya sahiptir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is an attention grabbing subject as the impulsion of economic progress and social welfare which has been particularly emphasized for the last 20 years. There are many factors effecting the orientation of individuals to activities of entrepreneurship. Some of those are environment that people live, family environment, culture, belief, role models, education and work experience. Especially education plays an improtant role on orientation of people to entrepreneurship. Entrepreneurship activities which have been put forward by people having the qualifications that entrepreneurship requires and seeing the opportunities on the point of achieving their jobs, managing risks coming their way, will be an important factor on providing social welfare and economic progress. For this reason, entrepreneurship activities have been stood up for all over the world and therefore, training of entrepreneurship has been given in the universities.The main aim of this research is to find out whether the Personality Characteristics of Entrepreneurs, underlined in the literature frequently (need to succeed, self confidence, being innovative, focus of control, risk-taking, tolerance of uncertainity), have an effect on the Entrepreneurship Tendency or not and the degree of this effect. With this purpose it is aimed to reveal the effect of (entrepreneur)personality effect and to emphasize the importance of inclining people to entrepreneurship in shaping the inclanation of entrepreneurship. In the research complete inventory method is used by regarding the attainability of universe. Tha data is collected via questionnaire technique one of the quantitative research methods. Answers to the research questions are sought by analyzing the data that is collected, via SPSS 18 program. Following the research, it is found out that all of the Personality Characteristics of Entrepreneurs have an effect on the Entrepreneurship Tendency except for self confidence. In addition to this, it is also stated that there is a positive correlation between Personality Characteristics of Entrepreneurs and Entrepreneurship Tendency. As it is understood from here, among the other components effecting entreprenership (family,environment,belief,culture etc.), entrepreneur personality features have an important part in terms of entrepreneurship inclanation.