Bekleme hattı (Kuyruk) modeliyle servis sisteminin analizi: Hızlı yiyecek içecek işletmesinde bir uygulama
The analysis of service system by waiting line model: An application in fast food restourant
- Tez No: 331742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELAMİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bekleme, Bekleme Hattı Modeli, Simülasyon, Hızlı Yiyecek- İçecek İşletmeleri, Waiting, Waiting Line Model, Simülation, Fast-Food
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hızlı yiyecek içecek işletmeleri hızlı servis sunma özellikleriyle restoranlardan ayrılmaktadırlar. Dolayısıyla müşterilerin bu tip işletmelerden beklentileri, hizmet taleplerinin en kısa sürede karşılanmasıdır. Bekleme hattı modeli matematiksel modeller ve performans ölçütlerinden yararlanarak, kuyruk sistemlerindeki müşteri akışlarını değerlendirmek ve istenen gelişimi sağlamak için yararlanılan analitik bir yöntemdir. Bekleme hattı modeliyle, servis sistemlerindeki bekleme problemlerini optimum düzeye indirmek mümkündür.Bu çalışmanın temel amacı, hızlı yiyecek içecek işletmesinde servis sistemini bekleme hattı modeliyle analiz ederek bekleme problemini belirlemek ve belirlenen problemlere yönelik senaryolar geliştirmektir. Bu amaca uygun olduğu düşünülerek nitel araştırma yöntemlerinden örnek olay yöntemi seçilmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak nitel araştırma tekniklerinden görüşme ve doküman analizi teknikleri kullanılarak işletme yöneticisinden gerekli veriler elde edilmiştir. Verilerin dağılımlarını belirlemek amacıyla, SPSS paket programında, Kolmogorov-Smirnov tek örneklem testi uygulanmıştır. Sistem, WINQSB paket programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucu işletmenin birinci aşamasında servis biriminin boş kalma problemi ve ikinci aşamasında müşteri bekleme probleminin olduğu belirlenmiştir. Bu problemleri çözmek amacıyla senaryolar geliştirilerek sistem tekrar analiz edilmiştir. Analiz sonucu işletme için uygun olan senaryo işletmeye önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fast food businesses is different from restaurants with features to provide quick service. Therefore, customers expectations from this type of businesses is to be provided service requests as soon as possible. Waiting line models, utilizes mathematical models and performance measures to assess and hopefully improve the flow of customers through a queuing system. With waiting line model, it is possible to reduce optimum level, the waiting problems in service systemThe aim of study, is to identify the waiting problem by anlayz of fast food sercice sistem with waiting line model and deriving some scenerio towards to mentioned problems. For the purpose, the case study, one of the qualitative, has been applied. Interwiev and documents analysis techniques, which ones of the qualitative research techniques, have been used. In the aim of determining of the data distribution, Kolmogorov- Smirnov one- sample test has been applied in SPSS package programme. System analyzed by WINQSP package programme. As a result of this analysis, in first stage of service system, service provider idle problems and in second stage, costumer waitnig problems have been determined. To solve the mentioned problems some scenarios have been derived and analyzed. According to result? appropriate scenario has been offered to business.