Düzce Üniversitesi'nde görevli idari personelin hizmet içi eğitim ihtiyacının saptanması
Determining the in-service training needs of administrative staff at Duzce University
  1. Tez No: 331757
  2. Yazar: EDA TOKLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİLİZ EVRAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: hizmet içi eğitim, ihtiyaç saptama, idari personel, in-service training, needs analysis, administrative staf
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı Düzce Üniversitesi'nde görevli idari personelin hizmet içi eğitim ihtiyacının saptanmasıdır.Araştırmanın evrenini 2011 yılı Kasım ayı itibari ile Düzce Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı idari birimler, enstitüler, fakülteler, yüksekokullar ve meslek yüksekokullarında görev yapan 257 idari personel oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tamamı araştırma kapsamına dahil edilmiş ayrıca bir örneklem seçilmemiştir. İdari personelin tamamına ulaşılamadığından 215 personel ile çalışma gerçekleştirilmiştir.Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen, ?Düzce Üniversitesi'nde Görevli İdari Personelin Hizmet İçi Eğitim İhtiyacı Anketi? kullanılmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sınıflamalı ölçek kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için 6 madde vardır. İkinci bölümde eşit aralıklı ölçeklerden 5'li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Bu bölümde katılımcıların hizmet içi eğitim ihtiyacını belirlemek için 36 madde vardır. Üçüncü bölümde de sınıflamalı ölçek kullanılmış olup katılımcıların hizmet içi eğitim almak istedikleri alanları belirlemek için 10 madde vardır.Araştırma sonucunda, belirlenen alt boyutlar çerçevesinde uyum eğitimi ile ilgili orta düzeyde, çalışma becerisi, bilgisayar kullanma becerisi ve çalışma zorlukları ile ilgili az düzeyde hizmet içi eğitim ihtiyacı olduğu saptanmıştır. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre uyum eğitimi alt boyutunda, yaş değişkenine göre uyum eğitimi ve bilgisayar kullanma becerisi alt boyutlarında, eğitim durumu değişkenine göre çalışma becerisi ve uyum eğitimi alt boyutlarında, çalışılan birim değişkenine göre bilgisayar kullanma becerisi alt boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Çalışma süresi ve çalışılan hizmet sınıfı değişkenlerine göre hizmet içi eğitim ihtiyaçlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine in-service training needs of Düzce University administrative staff.The research universe consists of 257 administrative staff who work at administrative units of rectorate, institues, faculties, schools and vocational schools of Düzce University as of November 2011. Whole research universe was included in the research scope, therefore no special sample was chosen. Because whole administrative staff could not be reached, the study was conducted with 215 administrative staff.While collecting data, ?In-service Training Needs of Administrative Staff at Düzce University Survey? which was developed by the researcher was used. The survey has three parts. In the first part rating scale was used. There are 6 items to designate demographic information of the participants. In the second part Likert scale ranging from 1 to 5 was used, which is class of equal interval scale. There are 36 items to designate in-service training needs of participants. Finally in the third part, rating scale was also used. There are 10 items to designate in-service training disciplines which are claimed by the participants.As a result of the study, in accordance with designated sub-dimensions, in-service training needs related with compliance training was determined as moderate. In-service training needs related with professional skills, computer skills and working difficulties were determined at minimal level. In addition, the dimension of gender variable compliance training, age and working department dependent compliance training and computer skills sub-dimensions, the ability to work according to the variable level of education and compliance training subscales showed significant difference. According to the survey significant difference was determined depending on the seniority and working service category variables.