Roman sosyolojisi açısından Milli Mücadele romanında kurtuluş söyleminin farklı yansımaları
Different reflections of discourse of liberation in the national struggle novel i?n terms of the sociology of novel
  1. Tez No: 331801
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Roman, Roman Sosyolojisi, Milli Mücadele, Kurtuluş Söylemi, Historical Novel, Sociology of Novel, National Struggle, Discourse of Liberation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Tarih, bir toplumu oluşturan temel kuruculardan birisidir. Bu nedenle etkisi sadece kendisiyle sınırlı değildir. Sosyal bilimlerde yapılan diğer çalışmalarda da tarih sürekli olarak bir veri kaynağıdır. Sosyal bilimlerin iki yakın kolu olan tarih ve edebiyat sürekli etkileşim içerisinde olmuştur. Milletlerin tarihi hem tarihçiler hem de edebiyatçılar tarafından sürekli anlatılmıştır. Türk tarihi açısından birkaç dönüm noktasından birisi diyebileceğimiz Milli Mücadele; tarihin, edebiyatın ve siyasetin önemli bir konusudur. Milli Mücadele başladığı günden beri tarihçi, edebiyatçı ve siyasetçiler tarafından hep farklı şekillerde yorumlanmış ve farklı şekillerde anlatılmıştır. Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve siyasi ortam bu durumu oluşturan en önemli etken olmuştur. Bu çalışma Milli Mücadele?yi anlatan farklı romanları konu edinmiştir. Bu romanları incelerken sosyolojinin romanları incelemede sağladığı imkânlardan yararlanılmıştır. Çalışmada romanlar Türk siyasi ve sosyal hayatını etkileyen üç düşünce ekseninde(Kemalizm-Milliyetçilik-Sol) gruplandırılmıştır. Bu üç farklı yaklaşımın yansımaları açıklanırken çıkış noktası olarak romanlardaki ?Kurtuluş Söylemi? kullanılmıştır. Romanların sosyal ve siyasal ortama göre nasıl farklılaştığı Kurtuluş Söylemi bağlamında incelenmiştir. Ayrıca çalışmada romanların incelenmesine geçilmeden önce konunun teorik altyapısını oluşturması amacıyla tarihi romanlar ile sosyoloji arasındaki ilişki tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
History is one of the basic founders of the society. Whence, its effect is not only limited with itself. History is a permanent data source in other works of Social studies.The two close branches of Social studies, history and literature, are interacted with eachother continuously. History of nations have been told continuously both by the historicians and the man of letters. The History of National Struggle, that can be named as few milestones of the Turkish history, is an important subject of literature and policy. Since the start of the History of National Struggle, it has always been explicated differently by the historicians, the man of letters and politicians.The social and political state of the nation is the most important factor for this.In this study, different novels upon The History of National Struggle have been explained. While studying these novels, the potential of sociology have been used. In this study, novels have been grouped in three thought axis (Kemalism-Nationalism-Left Wing),that have affected Turkey?s political and social life. As starting point, while explaining the three different reflections of the approaches, discourse of ?liberation? in the novels, was used. How the novels show difference according to the social and political facts has been studied from the piont of discourse of ?liberation?. Also, before passing to study the novels, relations between historical novels and sociology have been discussed to prepare a theorical basis for the subject.