Sosyo-ekonomik statü açısından yaşlıların aile ilişkileri: Ankara Keçiören örneği
Family relationships of elders in terms of socio-economic status: The case of Ankara Keçiören
- Tez No: 331802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Yaşlı, Yaşlılık, Yaşlanma, Evde Bakım, Family, The Old, Senitiy, Getting older, Residental care
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yaşlının geride bıraktığı yıllardaki etkinliği gerek fiziksel, gerekse zihinsel kapasitelerinin zayıflamasıyla birlikte göreceli olarak azalmaktadır. Statü ve rol kaybına uğrayan yaşlı birey, sosyal çevresinden uzaklaşabilmektedir. Fiziksel işlevlerinin kaybıyla yaşlının eve ve bir başkasına bağımlılığı da artmaktadır. Böylece yaşlılık ve buna eklenen sağlık bozukluğu yaşlının sorunlarının artmasına neden olmaktadır.Aile yanında yaşamını sürdürmekte olan yaşlı birey ile onun bakımını üstlenip, ona hizmet sunan bireye yönelik olarak hazırlanan bu çalışmada; geleneklerini sürdüren toplumumuzda aile yanında yaşayan yaşlı oranı ile aile içi ilişkilerde yaşlının konumunun ne olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Özellikle aile yanındaki yaşlının, çevresinde bireylerin bulunmamasından dolayı kendini ve çevresindekileri nasıl algıladığının, aile bireylerinin yaşlıyı nasıl algıladığının, yaşlının aileye katkıları ve ailenin yaşlıya katkılarının neler olduğunun, birlikte yaşamanın yaşlının hayata bağlama konusundaki etkisinin ne olduğunun ve başka ne tür sorunlarının bulunduğunun, yaşlı-aile ilişkilerinin sosyo-ekonomik statüye (SES) göre nasıl farklılık gösterdiğinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Owing to the attenuation of physical and mental capacity, the activity of the old lessens incrementenlly. By the loss of social status and prestige, the old may estrange himself from social life and by the loss of physical abilities he is dependent on someone and confired to home. Thus, it is senility and ensuant health problems that speeds up the problems of the old.study, which is demoted to both the old who lives with his family and the individual who serves the old, presents an analysis of the rate of the old who lives with his family and the determination of the placement of the old himself in the intra-family relationships in our society that maintains truelition. More particulary, how the old living with his family posits himself and other family members and is posited by them in times of isdation are prospected.In this study, the revelation of mutual contributions the effect of living together on holding on to the life for the old and his family other likely problems and how the old-family relations differ from with respect to the Social Economic Status ( SES ) are aimed.