Tokat'ta spor merkezlerine devam eden kadınların,beslenme alışkanlıkları,zayıflamaya yönelik uygulamaları ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of nutrition habits, weigt loss practices and nutriton knowledge level of women attending to sport centers in Tokat
  1. Tez No: 331800
  2. Yazar: DUYGU KOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: spor merkezleri, kadın, beslenme alışkanlıkları, zayıflama uygulamaları, beslenme bilgisi, sports centers, woman, nutrition habits, weight loss practices, nutrition knowledge
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, spor merkezine devam eden kadınların beslenme alışkanlıkları, zayıflamaya yönelik uygulamaları ve beslenme bilgi düzeylerinin saptanması amacıyla Tokat?ta üç spor merkezine devam eden toplam 200 kadın üzerinde yürütülmüştür. Genel tarama modelinde betimsel nitelikteki bu araştırmadaki veriler anket formu ile elde edilmiştir.Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 28,99±7,9 olup, %55,0?ı evli, %32,5?i lise mezunudur. Kadınların %65,0?inin düzensiz, %35,5?inin normal hızda yemek yeme davranışına sahip olduğu, %39,5?inin günlük öğün sayısının üç olduğu bulunmuştur. Düzensiz ve dengesiz beslendiği için şişmanlayan kadınların oranı %52,5?tir. Kadınların şişmanlamasına neden olan beslenme alışkanlıklarını terk edemememe nedenleri arasında, ortam-çevre-sosyal hayatın etkisi %33,0?dır. Mutlu olduğunda daha fazla besin tüketen kadınların oranı ise %38,5?tir. Kadınların %12,0?sinin beslenme bilgi puanı iyidir. Kadınların beslenme bilgi testinden aldıkları puanların, medeni durum, eğitim durumu ve yaşa göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
This research was carried out on 200 women who attend to three sports centers at Tokat with the aim of evaluating the nutritional habits, weight loss practices and nutritional knowledge levels of women attending to sports center. The data for descriptive study was collected by using general screening method by questionnaires. The average age of women included in the study was 28.99±7,9, 55% of them were married and 32,5% of them are high school graduates. When evaluated with regard to their eating behaviors, 65% of them were eating irregularly while 35,5% of them were eating at normal speed. According to the result of survey, 39,5% of the women eat three meals a day. The percentage of women who gain in weight because of irregular and unbalanced nutrition was 52,5%. Among the reasons that prevent women from renouncing their nutritional habits which results in weight gain, the effect of environment-social life is 33%. The percentage of women who consume more food when they were happy was 38,5%. The percentage of women who have a good nutrition knowledge point was 12%. It was observed that the points taken from the knowledge test by women did not have been significantly differentiated according to marital status, educational status and age (p>0.05).