Türk dış politikasını belirleyen faktörler ve yirmibirinci yüzyıl olaylarla Türk dış politikası
Factors determining the Turkish foreign policy and Turkish foreign policy events twenty-first century
- Tez No: 331818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Foreign policy of Turkey, Regional power, Justice and Development Party, Foreign Policy philosophy, Ahmet Davutoğlu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türkiye?nin ana dış politika yönelimi, ideolojisi ve araçları, ABD ve NATO merkezli olmaya her dönem devam etmiştir. Bazı siyasiler ve entelektüeller, bazı dönemlerde Türkiye?nin farklı bir dış politika eğilimi içine girdiğini iddia ederler. Onlara göre, Türkiye, Batı merkezli bir dış politika yerine Avrasya ya da başka merkezli bir dış politika izlemiştir. Ancak Türkiye?nin bu politikaları da, ABD ve NATO stratejilerinden bağımsız bir şekilde gelişmemiştir.2002 döneminde Adalet ve Kalkınma Parti?sinin iktidara gelmesiyle, dış politikada değişim ve dönüşüm amacıyla ciddi girişimler ve gelişmeler yaşandı. Şüphesiz, bu dış politikada yaşanan bu gelişim ve dönüşümün mimarı Ahmet DAVUTOĞLU ve Davudizm diye ifade edilen dış politika felsefesidir. Türkiye, yeni dış politika ilkeleri istikametinde daha önce ihmal ettiği özelliklede bölgesel güç olma hedefinde Ortadoğu bölgesine dair aktif bir dış politika izlemeye başlamıştır. Ortadoğu?ya dair aktif ve çok yönlü politikalar geliştirirken, Batı ile ilişkilerinde de bir zayıflık söz konusu olmamıştır. Bu da çok yönlü ve alternatifli dış politika yürütmenin sonucudur. Yirmi birinci yüzyıl Türk dış politikasında Davutoğlu algısının ne denli bir başarı sağladığını kestirmek günümüz itibariyle zor. Ancak, uygulanan dış politika felsefesinin Türkiye?nin özelde bölgede genelde ise Dünya?da sözü dinlenir bir aktör konumuna getirdiği açıktır. Anahtar Kavramlar: Türk Dış Politikası, Bölgesel Güç, Adalet ve Kalkınma Partisi, Dış Politika Felsefesi, Ahmet Davutoğlu.
Özet (Çeviri)
Turkey?s primary foreign policy orientation has continued to be USA and NATO centred throughout all periods. Some politicians and intellectuals put forward that Turkey was in tendecy to a different foreign policy during some periods. They think that Turkey has pursued an Eurasian or another centered foreign policy. Still, these policies have not developed independent of USA and NATO. Upon Justice and Development Party?s coming to power in 2002, remarkable developments were with purpose of change and devlopment in the field of foreign policy. Unquestionably, Ahmet DAVUTOĞLU is the architect of that success concerning change and development in field of the foreign policy, and this success is based on the philosophy of foreign policy that is named as Davudism. Turkey has begun to pursue an active policy in accordance with the new foreign policy principles with the the purpose of being a regional power in the Middle East which was neglected previously. On the one hand, Turkey has developed active and multilateral policies, on the other hand, there has not been any negativity concerning its relations with the West, and this is a result of pursuing a multilateral and multialternative foreign policy. At present, it is difficult to make out how the perception of the Davutoglu has had success within scope of the Turkish foreign policy of twentieth first century. However, it is apparent that the philosophy of foreign policy which has been carried out made Turkey a leading country in the middle east and worldwide.