Mithradates VI Eupator'un Karadeniz faaliyetleri
Mithradates VI Eupator's activities in the Black Sea
  1. Tez No: 331842
  2. Yazar: BARIŞ KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Dönem, Karadeniz, Mithradates Eupator, Pontus, Anadolu, Arkeoloji, Ancient Time, The Black Sea, Mithridates Eupator, Pontus, Anatolia, Archaelogy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Karadeniz Bölgesi, geçmişten günümüze her zaman talep gören bir coğrafya olmuştur. Zengin doğal kaynaklarıyla, verimli arazileriyle, Askeri açıdan stratejik konumuyla ve deniz ticaretine elverişli doğal limanlarıyla çok özel bir bölgedir. Pontus'un büyük kralı Mithradates Eupator bu coğrafyanın önemini çok iyi kavramış, krallığının en başından sonuna kadar Karadeniz Bölgesi'nden yararlanmasını bilmiştir. Karadeniz'in her yerini bizzat gezerek, askeri, ekonomi ve politik açıdan önemli olan stratejik noktaları kendisi keşfetmiştir. Tüm bunların yanında bölge halkını hoşgörü politikası altında, dini de kullanarak kendisine bağlamayı bilmiştir. Hatta, Karadeniz'in birçok kentinde Dionysos lakabıyla anılmıştır. Tüm bu özelliklerden yola çıkılarak, Mithradates VI Eupator'un Anadolu'daki Karadeniz Antik yerleşimleri üzerine uygulamış olduğu politikaya ve bu politika üzerinde gelişen kentlerde yapılmış olan faaliyetlere değinilmeye çalışılmıştır. Bölgenin Antik coğrafyası açıklanırken, kentlerin kurulma sebeplerinin ne olduğu, askeri, siyasi ve ekonomik açıdan nasıl tercih edildiği de sebepleriyle beraber açıklanmıştır. Çalışmamızın bir diğer amacı da; günümüzde araştırmadan yoksun olan bölge üzerinde dikkatleri toplamaktır. Ayrıca Mithradates VI Eupator dönemi Anadolu'daki Karadeniz Antik kentlerini bir kaynakta toplaması bakımından çalışılmış olan tez önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Black Sea region is a land which has always been in demand from past to present. It is a very special region with its rich natural resources, its fertile lands, its militarily strategical position and its natural harbours which are suitable for sea trades. The great king of Pontus, Mithridates Eupator, realized the importance of this region and he has benefited from the Black Sea region from the beginning to the end of his kingdom. Visiting the all parts of the Black Sea, he discovered the strategical places which is very important for economy, military and the politic. Besides all, he patronised the people in the region, under the policy of tolerance and by the help of using the religion. Even, he was called as Dionysos in many cities of the Black Sea. Based on all of these features, this study aims to mention about Mithridates VI Eupator?s policy on ancient settlements of Karadeniz and the activities in cities which was made with this policy. When explaining the ancient geography of the region, what the reasons for the establishment of cities and how they were preferred in politic, military and the economic aspect were also explained with their reasons. Another purpose of this study is to take attention on the region which is deprived of researches nowadays. In addition, this thesis is important. Because it collects the ancient cities of the Black Sea in Anatolia in the period of Mithridates VI Eupator in a one source.