Reklamlarda ünlü kullanımının satın alma davranışı üzerindeki etkisi
The effect of using celebrities in advertisements on customer behaviours
- Tez No: 331866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Ünlü, Reklam, Tüketici, Tüketim, Tüketici Davranışı, Star, Advertisement, Consumer, Consumption, Consumer?s Behavior
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Reklam, pazarlamanın bir iletişim şeklidir ve bazı yeni davranışlar oluşturmak ya da devam etmek için izleyiciyi (izleyicileri, okuyucuları ya da dinleyicileri bazen de özel bir grubu) teşvik ya da ikna etmek için kullanılır. Politik ve ideolojik reklamın da yaygın olmasına rağmen çoğunlukla arzu edilen sonucu, ticari teklife nazaran tüketici davranışı yönetir. Bu çalışmada, ürün ve markaların mesajlarını taşıyan reklam filmlerinin tüketici davranışı üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır ve bu bağlamda reklamların neden ve hangi özelliklerinden dolayı beğenildiği ve satın alma eylemi ile ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışma kapsamında televizyon reklamlarında star kullanımının tüketiciler üzerinde yarattığı etkileri belirlemek ve bu etkilerin neler olduğunu uygulamalı bir şekilde ortaya koymak amacıyla anket yöntemi aracılığıyla veri analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Advertising is a form of communication for marketing and used to encourage or persuade an audience (viewers, readers or listeners; sometimes a specific group) to continue or take some new action.Most commonly, the desired result is to drive consumer behavior with respect to a commercial offering, although political and ideological advertising is also common.In this research it is aimed to measure the impact of creative advertisements carrying the brand and product messages on the consumers. It is tried to determine which advertisements are admired and remembered from the consumers and moreover the relationship between the advertisement and consumer purchase behaviour has been examined. In the scope of the study, a data analysis is carried out by questionnaire in order to clarify the effects of celebrity use in TV commercials on consumers and display these effects practically.