Kooperatifçilik kalkınma kooperatiflerinin yerel yönetimlerin kalkınma çabaları içerisindeki yeri Edirne Meriç Karayusuflu Köyü örneği
Cooperative development cooperatives, local governments village development efforts in the case of place Karayusuflu Meriç Edirne
- Tez No: 331884
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖZEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Kalkınma, Yerel Yönetim
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Devlet yapılanması içerisinde yerel yönetim olarak en küçük ve merkeze en uzak birimleri köyler oluşturmaktadır. Merkeze uzaklık köyün gelişiminde ciddi bir şansızlığı oluşturmakta maalesef bugüne kadar geçici olmaktan öte ?radikal? sayılabilecek çözüm önerileri şimdiye kadar pek göz önünde bulundurulmamıştır. Bu çalışma her ne kadar 5018 sayılı kanunun 3. Maddesi dışında kalıyor olsa da köyleri yerel yönetimin uç birimleri olarak kabul ederek kalkınmalarına yönelik hangi enstrümanların kullanılabileceğini tespite çalışmaktadır.Kuvvetli bir öneride bulunmak için yapılan incelemelerin sonucunda ?kooperatifçiliğin? yerel kalkınmada tek çözüm olabileceği öngörüsüne ulaşılmıştır. Bu bölümde kooperatiflerin yerel kalkınmada etkileri incelenmiş ayrıca köyleri ilgilendirecek kalkınmaya yönelik kanunlar ile yine kalkınmaya yönelik çeşitli programlar ele alınarak incelenmiştir. Kurulmasında kalkınma adına büyük fayda sağlayan kalkınma ajansları incelenerek köy kalkınmasında nasıl bir rol oynayabilecekleri üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde ekonomik bir örgütlenme olan kooperatifçiliğin tanımı tarihçesi genel bir çerçevede değerlendirilmiştir. Öncelikle çok yönlü bir kurum olan modern kooperatif hareketinin daha iyi anlaşılabilmesi için, doğmuş olduğu ülkelerdeki yani İngiltere ve Kara Avrupa?sında da Fransa ve Almanya'daki kooperatif önderi olan şahıs ve grupların görüş ve uygulamalarına genel bir bakış yapılmıştır İkinci Bölümde yerel toplumların ekonomik, toplumsal ve kültürel sorunları, sosyal kalkınma özelliklerini, kırsal kalkınma kooperatifleri ve sorununa da değinilecektir. Daha sonra ülkemizde de kooperatif kurumunun gelişiminin, kendisini düzenleyen mevzuata paralel olması göz önünde tutulup ülkemizde kooperatif kanunları yönünden gelişimi ele alınmış; daha sonra yürürlükteki mevzuatımızda kooperatifle doğrudan ilgili olan kanunlarda, kooperatif kavramının düzenlenişi incelenmiştir. Sonra, kooperatifin bu bilgiler ışığında, ekonomik ve kanuni tanımları üzerinde durulmuş; bölümün sonunda da şu an yürürlükteki mevzuatımıza göre, kooperatif türleri belirtilerek, birbirleri ile olan farklılıkları ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde bütünsel bir bakış açısıyla kooperatifleşmenin yerel kalkınmaya etkileri bu tezde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a local government villages are the smallest and the furthest units of the city center in the structure of the state. Distance to the city center of the village create a serious misfortune, unfortunatelly, far beyond being a temporary solutions, which thought ?radical? has not considered so far. This study, although is the outside of law no 3 of 5018 try to identify as accepting villages are the end units of local government which anstrunments are used for development. To make a strong recommendation, as a result of investigation ?cooperatives? has may foreseen the only solution to local development. In this section the effects of cooperatives on local development were examined, also laws, which considered development of villages, and also various programs for development were examined. Provides a great benefit to the establishment of development agencies in the name of development focused on how to play a role for development of villages were examined.In the first part, as an economic organization cooperatives; the definition of cooperatives and the history of cooperatives were evaluated an overall framework. First, to understand better, modern cooperatives movement, which is a versatile organization have an overview born in countries that is England and the land of Europe leader of individulas and groups in France and Germany.In the second part, local communities? economic, social and cultural problems,social development properties, rural development cooperatives and problems will be discussed.After that, the development of cooperatives in our country, consider itself to be kept parallel to the legislation which organize self regulating development of cooperatives laws in our country are discussed; then directly related to the laws in force in the cooperative legislation, the concept of cooperative arrangement was investigated. After that, in the light of this information cooperatives, focuses on the economic and legal definitions; at the end of the section accoring to legislation currently in force, types of cooperatives were identified and the differences among with each other have been determined. Keyword: Cooperatıve, Improvement, Local Government.