Ankara'da faaliyet gösteren kadın girişimci kooperatifleri üzerine bir araştırma
A research on the women entrepreneur cooperatives operating in Ankara
- Tez No: 732946
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER FERDA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Bölgesel Kalkınma, Kadın Girişimciliği, Kooperatifçilik, Kadın Girişimci Kooperatifleri, Entrepreneurship, Regional Development, Women's Entrepreneurship, Cooperatives, Women Entrepreneur Cooperatives
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Kooperatifler, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan rolleri nedeniyle giderek etkisi güçlenen bir örgütlenme modelidir. Özellikle kadın emeğini bir araya getiren kadın girişimci kooperatifleri ile kadınların ekonomik ve sosyal konumu güçlenmekte, diğer yandan bu örgütlenmelerle yerelin girişimcilik potansiyeli bölgesel kalkınmaya dâhil edilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, kadın girişimci kooperatiflerinin kuruluş ve faaliyet süreçlerini ele alarak, ülkemizdeki mevcut durumun daha kapsamlı anlaşılmasını sağlamaktır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmaya, Ankara'da faaliyet gösteren dokuz kooperatiften ondokuz kooperatif üyesi katılmış; veriler yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre kooperatiflerin kuruluş motivasyonunda kadın emeğinin değerlendirilmesi, kadın yoksulluğunun giderilmesi, kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmeleri, çocukların ve gençlerin desteklenmesi, yerel veya bölgesel ürünlerin tanınırlığını sağlanması gibi konular öne çıkmaktadır. Kuruluş ve faaliyet aşamasında kooperatifler, yerel yönetimlerden, üniversite ve diğer sivil toplum örgütlerinden çeşitli konularda destek almaktadırlar. Kooperatif faaliyetlerinin sürekliliği için ürün ve iş geliştirme, markalaşma, yeni pazarlar yaratma gibi konularda yönetsel bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve üyelerin eğitimi gerekli görülmektedir. Ayrıca kooperatif faaliyetlerine ilişkin vergilendirmelerde ve sabit maliyetlerin desteklenmesinde, devletin ve yerel idarelerin kolaylaştırıcı düzenlemelerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON WOMEN ENTREPRENEUR COOPERATIVES OPERATING IN ANKARA Cooperatives are a unity model of which effects are getting stronger due to their roles on regional development. By means of women entrepreneur cooperations which are gathering women labour togrther, not only is the economical and social situationsof them getting higher but also the potential of local people is taking into account in regional development. The purpose of this study is making the current situation of such unites in our country more understandable with an eye to the founding and operation process of women entrepreneur cooperatives. Nineteen members from nine cooperatives attended this study in which qualitative searching method was used. Data was gathered via semi-structured interviews. According to the results of this research, some points like evaluating the women labour in the founding motivation of cooperations, overcoming poverty, gaining more strength socially and economically, supporting the children and the teenagers and making the local area more well-known are coming forward. Cooperatives get support from local management universities and other non-governmental organizations on various topics. It is estimated as essential that management information and skills should be improved to gain endurance on developing products and work, branding, creating a market and educating the members. In addition, It is also needed that the government and local management should offer facilitation on taxes of cooperatives and support the fixed cost.