The theme of alienation in two dystopian novels: Brave new world and Fahrenheit 451
İki distopyan romanda yabancılaşma teması: Cesur yeni dünya ve Fahrenheit 451
- Tez No: 331886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GORDON JOHN ROSS MARSHALL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Distopya, Yabancılaşma, Teknoloji, Tecrit, Dışlanmış, Dystopia, Alienation, Technology, Isolation, Outcast
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Cesur Yeni Dünya ve Fahrenheit 451 adlı her iki roman da teknolojinin insanoğlu üzerindeki etkisi hakkındadır. Cesur Yeni Dünya, insanların bilimsel olarak üretildiği bir geleceği resmeder. Fahrenheit 451 ise itfaiyecilerin kitapları yakmak maksadıyla yangınları söndürmek yerine başlattığı bir gelecek hakkındadır. Huxley?nin ve Brradbury?nin romanları her şeyden önce yabancılaşma teması ve bundan etkilenen insanlar hakkındadır. Bu çalışmanın amacı, Aldous Huxley?nin Cesur Yeni Dünya?sındaki ve Ray Bradbury?nin Fahrenheit 451?indeki yabancılaşma temasını sosyolojik ve psikolojik açıdan incelemek ve bu çalışmanın amacını destekleyecek kanıtları sunmaktır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm yabancılaşma, distopya ve kitle kültürü kavramlarına, ve Savaş Sonrası Edebiyat Dünyasına giriştir. İkinci bölüm, Huxley?nin ideal toplumundaki yabancılaşmaya neden olan özelliklere değinerek Cesur Yeni Dünya?daki yabancılaşma kavramını açıklamakta ve yabancılaşma kavramının romandaki üç karakterde nasıl ortaya konduğunu ele almaktadır; son olarak, yabancılaşma temasının ilişkilendirilebileceği izolasyon ve toplumdan dışlanma sorunlarına odaklanmaktadır. Üçüncü bölüm Fahrenheit 451?deki yabancılaşma kavramını sunmakta ve Bradbury?nin ideal toplumundaki yabancılaşmaya neden olan özelliklere değinmektedir; son olarak, yabancılaşma temasının ilişkilendirilebileceği izolasyon ve toplumdan dışlanma sorunlarına odaklanmaktadır. Dördüncü bölüm her iki romanda yabancılaşmaya neden olan özelliklerdeki benzerliklere ve farklılıklara odaklanmaktadır. Beşinci bölüm ise çalışmadan çıkarılan sonuçları içeren bir özet sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Brave New World and Fahrenheit 451 are both about how the influence of technology affected mankind. Brave New World depicts a future where people are produced scientifically. Fahrenheit 451 is about a future where firemen start fires instead of extinguishing them, in order to burn books. Huxley?s and Bradbury?s novels are above all about the theme of alienation and people that are affected by it. The aim of this paper is to analyse the theme of alienation in Aldous Huxley?s Brave New World and Ray Bradbury?s Fahrenheit 451 from sociological and psychological viewpoints and to present evidence that support the paper?s purpose. The paper is divided into five chapters. The first chapter is an introduction to the concepts of alienation, dystopia and mass culture, and the Postwar Literary World. The second chapter explains the theme of alienation in Brave New World; dealing with the features of alienation in Huxley?s ideal society and discusses how alienation manifests in three characters in Brave New World; finally focuses on the issue of isolation and being outcasts from society which the theme of alienation also can be linked to. The third chapter presents the theme of alienation in Fahrenheit 451; deals with the features of alienation in Bradbury?s ideal society and discusses how alienation manifests in three characters in Fahrenheit 451; finally focuses on the issue of isolation and being outcasts from society which the theme of alienation also can be linked to. The fourth chapter focuses on similarities and differences between features of alienation in both novels. The fifth chapter is a summary of this thesis, including the conclusions drawn from the study.