Ülkelerin finansal açıdan kredi notlarını etkileyen faktörler ve kurallı maliye politikasının etkisi: 2000 sonrası dönem Türkiye'de uygulanan maliye politikasının kredi notları üzerindeki etkisinin karşılaştırmalı analizi
The factors of credit ratings of countries in financial terms and the effects of fiscal rules: The compared analyses of the effects ff fiscal policy on credit ratings after period of 2000
  1. Tez No: 331993
  2. Yazar: EDA BALIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI HAKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Maliye Politikası, Mali Kurallar, Kredi Notu, Kredi Derecelendirme Kuruluşları, Logit Model, Fiscal Policy, Fiscal Rules, Credit Ratings, Credit rating Agencies, Logit Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2000 sonrası dönemde Türkiye?de uygulanan maliye politikalarıyla kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen kredi notlarının ilişkisini ve kredi derecelendirme kuruluşlarının tahmin yaparken tutarlı ve objektif olup olmadıklarını ortaya koymaktır. Bu amaçla çalışmada ABD, Japonya, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Yunanistan, İspanya, İrlanda, İtalya ve Türkiye?den oluşan 12 ülkenin 2000-2011 yılları arasındaki GSYİH büyüme hızları, enflasyon oranları, işsizlik düzeyleri, cari açıkları, kamu gelirleri, kamu giderleri, bütçe dengeleri, birincil dengeleri ve kamu borçlarının yüzde farkları logit analiziyle değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda maliye politikası değişkenlerinin kredi notları belirlenmesinde etkisinin olduğu gözlenmiştir. Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notu verirken her zaman objektif ve tutarlı davranmadıkları da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, to reveal the relationship between fiscal policy and credit ratings existing in Turkey and the predictions of ratings agencies is objective and coherent after the period of 2000. In this study, we assesed the data of United States, Japan, Canada, Germany, England,France, Portugal,Greece, Spain, Ireland, Italy and Turkey of 12 countries ,the year between 2000-2011 , GDP growth, inflation, unemployment, current account balance, public revenues, public expenditures, primary balance, budget balance and public debts percent differences by logit analyses. In conclusion of this study observed the effects of the variables of fiscal policy on credit ratings. Besides observed the rating agencies not to behave objective and coherent to take credit ratings of countries.