Kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis Mitchill,1814) larvalarının aydınlık ve karanlıkta besin kesesi tüketimi
Yolk sac absorption of brook trout (Salvelinus fontinalis Mitchill,1814)alevins in light and dark
- Tez No: 332076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR BAŞÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Brook trout (Salvelinus fontinalis), Alevins, Yolk sac absorption, Day longth
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis) larvalarının K, 24A ve 24K gruplarında çıkıştan besin keselerini tamamen tükettikleri döneme kadar olan besin kesesi tüketimleri ve büyüme oranlarının belirlenmesi gün-derece ile larva boyu, kuru larva ağırlığı, kuru kese ağırlığı, yaş kese ağırlığı, yaş larva ağırlığı , toplam kuru ağırlık, toplam yaş ağırlık, toplam kuru madde oranı (%) ve toplam su oranı (%) arasındaki ilişkiler ortaya konması amaçlanmıştır. Yumurtalar 11,58± 0,77°C olan kaynak suyunda kuluçkalanmış ve çıkışa takiben her grupta (K, 24A, 24K) yaklaşık 500 adet olacak şekilde rastgele 3 gruba ayrılmıştır. Larvaların kese tüketimini irdelemek üzere örneklemeler, %90?ının açıldığı anı 0 (sıfır) kabul edilerek, 0, 7, 14, 21, 28, 35, 42. günlerde yapılmıştır. Yumurtadan çıkış anında ortalama larva boyu 14,74±0,18 mm ve toplam kuru ağırlık 24,51±0,62 mg iken, besin kesesi tüketiminin sonlandığı dönemde (42. gün) sırasıyla K grubunda 24,04±0,25 mm ve 13,01±0,50 mg, 24A grubunda 24,32±0,38 mm ve 14,28±0,47 mg, 24K grubunda 22,73±0,35 mm ve 13,16±0,49 mg olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,yolk sac comsumption and growth rates of Brook trout, Salvelinus fontinalis (Mıtchıll, 1824), alevins from hatch to finally yolk sac consumption were determined, and reletionships between degree-days and alevins length, dry alevins weights,dry yolk weights, wet yolk weights, wet alevins weights, total dry weights, total wet weights, total dry matter rate (%), total water rate (%) were calculated. The eggs were hatched at 11.58± 0.77°C water temperature, and hatched alevins were divided randomly three groups (K, 24A, 24K) about 500 individual. When 90% hatching of the eggs was accepted 0 (zero), sampling was performed in 0, 7, 14 ,21, 28, 35, 42 research of yolk absorbtion of alevins. While at hatching, mean alevins length and total dry weight values were 14.74±0.18 mm and 24.51±0.62 mg at whole totally absorption of yolk (42.days) , these values were measured as 24.04±0.25 mm ve 13.01±0.50 mg at K group, and 24.32±0.38 mm ve 14.28±0.47mg 24A group, and 22.73±0.35 mm ve 13.16±0.49 mg 24K group, respectively. Degree-day with dry alevins weight and dry yolk weights differences were significantly important (P0,05). Yolk efficiency conversion, growth rate and weight growth rate determined of K groups more than the other group, but length growth rate at 24A group more than the other groups.