Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas,1811) ve kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis Mitchiil, 1814) hibridlerinde (kaplan alabalığı) mikrosatellit DNA analiz yöntemiyle ebeveynlerinden gen akışının belirlenmesi
Identification of gene flow through microsatellite DNA analysis for black sea trout(Salmo trutta Labraxpallas,1811) and brook trout (Salvelinus Fontinalismitchiil, 1814) in their hybrids (tiger trout)
- Tez No: 424448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM ATASARAL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mikrosatellit, Karadeniz Alabalığı, Kaynak Alabalığı, Kaplan Alabalığı, Hibrid
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, mikrosatellit DNA analizi kullanılarak Kaplan Alabalığı'nda (Karadeniz Dişi♀ × Kaynak Erkek♂) gen akışı çalışılmıştır. Karadeniz Alabalığı, Kaynak Alabalığı ve Kaplan Alabalığı için, 8 anaç ve 86 yavru olmak üzere toplam 94 birey, 13 adet mikrosatellit lokus kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, lokuslarda toplam 71 farklı allel tespit edilmiştir. Ortalama allel sayısı 5, 462 olup 13 farklı mikrosatellit lokusuna ait allel sayısının 3 ile 9 arasında değiştiği en yüksek ve en düşük polimorfizm gösteren lokusların sırasıyla, T3-13 (9), SSSP2201 (9) ve SSSA410 (3), STR60 (3), STR12 (3) olduğu tespit edilmiştir. DD1 X DE1 için Anaçlarının yavru genotiplerinin beklenen ve gözlenen değerleri ile frekans değerleri 0, 52-1, DD2 X DE3 için değer, 0-1, DD3 X DE4 için değer, 0-1 arasında değişmektedir. Hibrit grubumuz DD1 KE1 için, 0-1 arasında değişmekte ve en yüksek değer STR60 lokusuna aittir. DD2 X KE4 grubu için değer, 0-1 arasındadır ve en yüksek değer BS131, STR58, SSA410, OMY7, SSA85, STR73, STR12 lokuslarında gözlenmiştir. DD3 X KE4 için değerler ise, 0-1 arasındadır. Değerin en yüksek görüldüğü lokuslar BS131,SSA85 ve STR12' dir. DD1 x KE1.için yavrularda DD2xKE4 ve DD3xKE4' ün yavrularına göre göre gen akışında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. DD1xKE1 için %41,6 babadan ve aynı oranda anneden,DD2xKE4' de, % 50 anneden, DD3xKE4 için ise, %66,7 anneden gen akışı olduğu görülmüştür Ancak bütün lokuslar ve bütün gruplara baktığımız zaman gen akışının %52, 78 oranında anneden, %16,67 babadan, % 30,56 anne+babadan olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Tiger trout' (Black Sea trout Female♀×Brook troutMale♂)gene transfer was examined through microsatellite DNA analysis. ForBlack Sea trout,Brook troutandTiger trout, on the point of being 94 individuals in total; 8 spawners and 86 larvae, and 13 microsatellite loci were used. According to the analysis results, 71 different alleles were identified. In addition to identifying the average number of alleles as 5,462, the number of alleles pertaining to 13 different microsatellite loci varies between 3 and 9, and respectively T3-13 (9), SSSP2201 (9) and SSSA410 (3), STR60 (3), STR12 (3) were identified as from highest to lowest polymorphism indicative loci. Expected and observed values of spawners' larvae genotypes with frequency values vary between 0, 52-1 for DD1 X DE1, 0-1 for DD2 X DE3, 0-1 for DD3 X DE4. For our hybrid group DD1 KE1, highest value belongs to STR60 locus. For DD2 X KE4 group values vary between 0-1 and highest value was observed in BS131, STR58, SSA410, OMY7, SSA85, STR73, STR12 loci and for DD3 X KE4, values vary between 0-1. The highest values were observed in BS131, SSA85 and STR12 loci. Distinctness in gene transfer was identified between DD1 X KE1 larvae and DD2xKE4 and DD3xKE4 larvae. 41.6% of gene transfer from father and the same from mother for DD1xKE1, 50% from mother for DD2xKE4, 66.7% from mother for DD3xKE4 were was observed. However, looking at the all loci and groups, observations indicates that 52.78% of gene transfer comes from mother, 16.67% from father and 30.56% from mother+father. KeyWords:Microsatellite,Black Sea Trout, Brook Trout,Tiger Trout, Hybrid