Saf ve karışık olarak yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve kalkan balığı (Psetta maxima)nın büyüme performansının karşılaştırılması
Comparison of growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and turbot (Psetta maxima) in mono-culture and polyculture
- Tez No: 332078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR BAŞÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Kalkan, Polikültür, Büyüme Performansı, Yem Değerlendirme Oranı, Rainbow Trout, Turbot, Polyculture, Growth Performance, Feed Conversion Ratio
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, saf ve karışık olarak yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve kalkan balıklarının (Psetta maxima) büyüme performansları, günlük yem tüketimleri, yem değerlendirme oranları ve kondisyon faktörleri karşılaştırılmıştır. Çalışmada saf gökkuşağı (20), karışık (10 gökkuşağı alabalığı ve 10 kalkan balığı) ve saf kalkan balığı (20) olmak üzere 3tekerrürlü 3gruptan oluşturulmuştur. 90 günlük çalışma sonunda saf gökkuşağı grubu ortalama 282.15±9.98 g, karışık gruptaki gökkuşağı alabalıkları 256.77±9.71 g, karışık gruptaki kalkan balıkları 67.53±6.71 g ve saf kalkan balıkları 69.07±1.17 g ağırlıklarına ulaşmışlardır. Son ağırlık değerlerine göre saf gruptaki gökkuşağı alabalıklarının diğer gruplardan daha yüksek bir büyüme performansı gösterdiği saptanmıştır. Ortalama günlük yem tüketimi, yem değerlendirme oranları ve kondisyon faktörleri gruplar arasında önemli bir farklılık göstermemiştir. Fakat karışık grupta yem değerlendirme oranı nispeten daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak; ayrı ayrı olarak stoklandığında gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinin kalkan balığı yetiştiriciliğine göre hiçbir dezavantajı olmadığı görülmüştür. Karışık yetiştiricilik durumunda ise, gökkuşağı alabalıkların baskınlık sağlayarak yem tüketimi ve büyüme açısından avantajlı hale geldiği, kalkan balıklarında ise saf kültüre göre grup içi çekingenlikten dolayı nispeten yavaş büyüme dışında herhangi bir sorun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the growth performance, daily feed consumption, feed conversion ratio and condition factor of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and turbot (Psetta maxima) in mono- and plyculture conditions have been compared. Experimental design was, pure rainbow trout (20), mixed (rainbow trout 10+turbot 10) and pure turbot (20). Experiment was conducted as a three group with three replica for each group. At the end of the 56 days study period mean fish weights were 282.15±9.98 g (pure rainbow trout), 256.77±9.71 g (mixed rainbow trout), 67.53±6.71 g (mixed turbot) and 69.07±1.17 g (pure turbot). According to final mean weights it might be concluded that, mixed rainbow trout group has shown significantly better growth performance than the others. Mean daily feed consumption, feed conversion ratios and condition factors were not significant among the groups. But feed conversion ratio in polyculture group was found slightly lower than others. As a result, there was no difference on growth performance of separately stocked rainbow trout and turbot. But when the varieties have been stocked mixed, rainbow trout ones grows better than the turbot due to the variety?s dominance.