Trabzon-Değirmendere havzası pseudomaki vejetasyonu florası
Flora of pseudomacchie vegetation of Trabzon-Değirmendere watershed
  1. Tez No: 332100
  2. Yazar: NAGİHAN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomaki, Trabzon, Değirmendere Havzası, Pseudomacchie, Trabzon, Değirmendere Watershed
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma Trabzon-Değirmendere Havzasının Pseudomaki Vejetasyonunun floristik içeriğinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma alanı Avrupa-Sibirya flora bölgesi ve Davis?e göre A7 karesi içerisinde yer almaktadır. Araştırma alanında Pteridophyta ve Spermatophyta bölümlerine dahil 77 familya, 246 cinse ait 370 adet takson belirlenmiştir. Pteridophyta bölümüne ait 6 adet taksonun, Spermatophyta bölümünün Gymnospermae alt bölümüne ait 3 adet ve Angiospermae alt bölümünde bulunan 361 taksonun sistematik listesi sunulmuştur. Araştırma alanında 161 (% 43,51) taksonun fitocoğrafik bölgesi belirtilmiştir. Bu bitkilerden 119 (% 31,18) takson Avrupa-Sibirya, 17 (% 4,59) adeti İran-Turan ve 25 (% 6,76) adeti ise Akdeniz Flora bölgesinin elementidir. Ayrıca 5 (% 1,35) adet kozmopolit, 9 (% 2,43) adet egzotik takson tespit edilmiştir. Araştırma alanında 8 adet endemik ve 3 adet nadir takson tespit edilmiştir. Saptanan bu taksonların IUCN tehlike kategorilerine göre durumları belirtilmiştir. Saptanan taksonlardan 7 adetinin A7 (Tarbzon) karesi için yayılışlarının yeni olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was made in order to determine the floristic contents of Pseudomacchie vegetation of Trabzon-Değirmendere watershed. The field gets involved in Euro-Siberian floristic region and A7 square according to Davis. 77 families and 370 taxa related to 246 genus belonging to Pteridophyta and Spermatophyta divisions were identified at the area. 6 taxa related to Pteridophyta, 3 Gymnospermae taxa according to Davis and 361 Angiospermae taxa were put in order sistematicly. Phytogeographical region of 161 (% 43,51) taxa were determined in the study area. From these taxa, 119 (% 31,18) related to Euro-Siberian, 17 (% 4,59) taxa belonging to Irano-Turanian and 25 (% 6,76) taxa of them are Mediterranean elements. Additionally, 5 (% 1,35) cosmopolitan, 9 (% 2,43) exotic plants were found at the field. 8 endemic and 3 rare taxa were identified and were classified according to IUCN threat categories. 7 taxa were indicated as new records for A7-Trabzon square.