Aydın'da âşıklık geleneğinin bir temsilcisi Abdülkadir Güler: Hayatı, sanatı ve şiirleri
The life, art and poems of Abdülkadir Güler (Geylani); a representative of tradition minstrelsy in Aydın
  1. Tez No: 332449
  2. Yazar: MEHTAP DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AHSEN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Edebiyatı, Âşıklık Geleneği, Aydın, Şiir, Literature of minstrelsy, Traditional of minstrelsy, Aydın, Poem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Tezimizde Aydın?da âşıklık geleneğini ve Abdülkadir Güler?in hayatı, sanatı ve eserlerini inceledik. Bu incelemedeki amacımız, Güler?in şiirlerinin Âşık edebiyatına katkısını incelemek ve XX. yüzyıl âşıklık geleneğinin değerlendirilmesine yardımcı olmaktır.Çalışmamız Aydın?da âşıklık geleneği ve temsilcilerinden başlayarak Âşık Abdülkadir Güler?in hayatı, edebi kişiliği ve şiirleri incelenmek üzere hazırlanmıştır. Giriş bölümünde geçmişten günümüze âşık edebiyatı ve Aydın?da aşıklık geleneği ve temsilcileri hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Abdülkadir Güler?in hayatı, ailesi, kişiliği, âşıklık geleneği içindeki yeri ve folklorcu yönü incelenmiştir. İkinci bölümde şiirler yapı özellikleri, edebi sanatları, anlatım şekilleri, ölçüleri bakımından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde Abdülkadir Güler?in şiirleri şekil ve tür bakımından alt başlıklara ayrılarak tasnif edilmiştir. Dördüncü bölümde şiirleri konuları bakımında dokuz ana başlık altında incelenmiştir. Güler, şiirlerinde ağırlıklı olarak aşk, sevgili, toplumun bozuk yanları ve dini tasavvufi konuları işlemiştir.Abdülkadir Güler?in incelediğimiz 103 şiirinden 52 şiiri 11?li hece ölçüsüyle yazılmıştır. En çok kullandığı ikinci ölçü 8`li hece ölçüsüdür. Şiirlerde en fazla tam ve yarım kafiye kullanılmıştır.Güler şiirlerini öğüt verici, öğretici bir üslupla yazmıştır. Didaktik şiirlerinde içten ve akıcı bir dil kullanmıştır. Şiirleri genellikle koşma nazım şeklindedir. Adbülkadir Güler, şiirlerini sade bir Türkçe ile yazmıştır. Mahalli söyleyişlerden de yararlanmıştır.Abdülkadir Güler, öğretmenlik mesleğinden emekli olduktan sonra Söke?ye yerleşmiştir. Söke?de şiir yazmaya devam eden Güler, dergilerde ve internet sitelerinde yazın hayatına devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
We investigated the Abdulkadir Güler's life, art, masterpieces and the tradition of Aydın?s minstrelsy in our thesis. The purpose of this investigation is searching the contribution of the Güler?s poem to the literature of minstrelsy and to help in the XX. century tradition of minstrelsy?s estimation.Our project was prepared to examine Abdülkadir Güler?s life, his literary, personality and his poems for the content of the bard?s literature in Aydın. Up to the present literature, information is given about the literature of minstrelsy, representatives and tradition of bard?s literature in prolog. In first part, to investigate the Abdülkadir Güler?s lifestyle , characteristic properties, status of the traditional literature,and viewing of the folklore.In Second part, poems were eveluated to the specifications, litrary arts, configuration of the expression and style of literature theme. In Third part, Abdülkadir?s poems were classificated to the subhead about the type of poems and forms. In the last part, the subject of poems were seperated to the nine headlines and researching about this situation. In generally, Güler defined the love, darling, bad behaviour of society and mystic theme.Investigated to fifty-two of one hundred three poems were written syllabic with 11, by Abdülkadir Güler.The most popular syllabic is 8 syllabic meter in Abdülkadir Güler?s poems. Full rhyme and half rhyme was put account in to the these poems.Güler?s poems were written hortative and didactic strong language, which poems are honest, deep and fluently. Poems are usually ballad poetry. Abdülkadir Güler writes the poems with natural- pure Turkish language. Moreover , to take advantages of the topical utterance.After the retired teacher, Abdülkadir Güler had taken up one?s residence on the Söke. He has continued to write poem on the internet and magazines.