Türkçe gazete ve Cumhuriyet gazetesinin yeni harfleri öğretme çalışmaları
The study of the Türkçe gazete (Turkish newspaper) and Cumhuriyet newspaper (Cumhuriyet newspaper) in teaching the new letters
  1. Tez No: 332483
  2. Yazar: GÜLDEN AYDİN PINARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni harfler^'”, Türkçe Gazete”, Cumhuriyet gazetesi”, The new letters”, Türkçe Gazete”, Cumhuriyet newspaper
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu tezin konusu,“Türkçe Gazete ve ”Cumhuriyet gazetesi“nin Yeni Harfleri Öğretme Çalışmalan”dır.Harf İnkılâbı kısa sürede gerçekleşmemiştir. Her ne kadar“yeni harfler^' Cumhuriyet Dönemi'nde kabul edilmiş olsa da Arap harflerinin yetersizlikleri, ”yeni harfler^'in kullanılmasının yararlarına dair tartışmalar Cumhuriyet'ten çok daha önceye dayanmaktadır. Tanzimat Dönemi'nde başlayan tartışmalar, Meşrutiyet Dönemi'nde yoğunlaşmıştır. Bu tartışmalara son noktayı 1 Kasım 1928 yılında“yeni harfler^”i kanunlaştıran Mustafa Kemal Atatürk koymuştur.Halkın“yeni harfler^'i benimsemesinde ve öğrenmesinde basının rolü büyüktür. Basın, Türk toplumunu derinden etkileyen ”yeni harfler^'i yakından takip etmiş ve büyük ölçüde desteklemiştir.“Yeni harfler^”in kanunlaşmasından önce dönemin birçok gazetesi“yeni harfler^'e sayfalarında yer vermeye başlamıştır. Böylece halkın ”yeni harfler^'i öğrenmesi kolaylaşmıştır. Bu dönemde diğer gazetelerden farklı bir gazete ortaya çıkmıştır:“Türkçe Gazete.”Bu gazete bu çalışmanın omurgasını oluşturmuştur. Öyle ki gazete, tamamı“yeni harfler-le çıkan ilk gazete olma özelliğine sahiptir. Dönemin gazetelerinden biri olan ”Cumhuriyet gazetesi“ de bu çalışmada ”Türkçe Gazete^yle birlikte ele alınmıştır. Bu çalışma, "yeni harfler^'in basın üzerindeki etkisinin yanı sıra basının Harf İnkılâbı'nın yayılmasında üstlendiği rolü ortaya koyması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The role of media in the public's embracement and learning“the new letters”was huge. The media followed“the new letters”which affected Turkish society deeply and supported to a high extent. Many newspapers of the era started to give a place to“the new letters”in their pages before“the new letters”were legalized. Therefore, it was easier for public to learn the new letters.In this era, a different newspaper appeared:“Türkçe Gazete”This newspaper is the spine of this study. It's such a corner stone that it was the first newspaper published in“the new letters”as a whole. Another newspaper of the era, Cumhuriyet newspaper is also studied along with Türkçe Gazete in this study. This study is crucial not only for the effects of“the new letters”on media but also for it shows the role that the media took over in its spread.