I. Umumî Müfettişlik'in kurulması ve faaliyetleri: 1927-1952
The establishment and activities of I. General Inpectorship
  1. Tez No: 332529
  2. Yazar: FERİT YÜCEBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SALİH MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Umumî Müfettişlik, Umumî Müfettişlik Teşkilâ-tı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Abidin Özmen, İbrahim Tali Öngören, Osmanlı Devleti, The First Inspector General of, Inspector General of the Organization, Eastern and Southeastern Anatolia, Abidin Özmen, İbrahim Tali Ön-gören, The Ottoman Empire
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Osmanlı'nın son dönemlerinde ortaya çıkan umumî müfettişlik teşkilâtı, Cumhuriyet'in ilk yıllarına da taşınmıştır. Cumhuriyet döneminin mahallî yapılanma-larından olan umumî müfettişlik müessesi 1927-1947 yılları arasında işlevini sürdür-dü.Araştırma konumuz olan Birinci Umumî Müfettişlik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kalkınmasına çalışarak bölgede düzen ve asayişi sağlamak için yürür-lüğe konuldu. Ancak bölgenin aşiret yapısından dolayı istenilen amaca uygun çalış-malarda bulunamadı. Bu yüzden 01.01.1948'de lâğvedildi.Umumî Müfettişlik Teşkilâtı, fiilen ortadan kaldırılmasına rağmen hukuken devam etti. Fakat DP tarafından 24.01.1952 tarihinde de Umumî Müfettişlik Kanunu ve ekleri yürürlükten kaldırıldı.
Özet (Çeviri)
The public inspectatorship which emerded in recent times of Otoman Empire moved to the first year of Republic. As the public inspection of local instution period, it continued to function between the years of 1927-1947.The first public inspectatorship which is our searching topic was put into action in order to ensure the development of Eastern and South-eastern regions of Anatolia within order and security. But, because of the tribe structure of region studies were not suitable for the intended purposes and so it was canceled in 01.01.1948. Although the public inspectatorship was virtually eliminated, it was continuing legaly. But in 24.01.1952 the public inspectatorship law and its annexes were eliminated by DP.