Sosyal bilgiler dersi kapsamında yer alan tarih konularının öğretiminde teknoloji kullanımı
Using technology while teaching history subjects in the course of social studies
- Tez No: 332619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİDA BAYINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Tarih Üniteleri, Öğretim Teknolojileri, Sosyal Bilgiler Öğretim Teknolojileri, Social Studies, History Units, Teaching Technologies, Social Studies Teaching Technologies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bilgi çağında, bilgi miktarı hızla artmaktadır. Günümüzün artan bilgi miktarı, bir yandan öğrenciye daha az zamanda daha fazla bilgi öğretmek, diğer yandan da bilgiye nasıl ulaşılacağını göstermek gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu gerekliliklerin karşılanması noktasında, eğitim için sürekli yeni olanaklar ortaya koyan teknolojinin eğitimde etkin olarak kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler dersi kapsamında yer alan tarih ünitelerinin öğretimi sırasında teknolojik araçların kullanılma durumlarını araştırmaktır. Bu amaçla araştırmanın birinci bölümünde, sosyal bilgiler öğretim teknolojilerinin kavramsal çerçevesi açıklanmaktadır. İkinci ve üçüncü bölümlerde, araştırmanın yöntemine ve bulgulara yer verilmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri; ?Sosyal Bilgiler Dersi Kapsamında Yer Alan Tarih Konularının Öğretiminde Teknoloji Kullanımı? konusuna dayanan ?Öğretmen Anketi? ve öğretmen anketine eşlenik olarak hazırlanmış ?Öğrenci Anketi? yoluyla alınmış ve anketlerde 5?li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar yorumlanmış, sosyal bilgiler dersi kapsamında yer alan tarih konularının öğretimi sürecinde teknolojik araçların kullanılmasına yönelik olarak, alan içi iyileştirme çalışmaları ve daha ileride yapılacak çalışmalar için çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this information age, the amount of information has been increasing rapidly, which has caused the need for teaching students more information in less time on one hand and showing them how to access information on the other hand. In order to meet these requirements, technology, which perpetually provides new opportunities for education, has to be used in education efficiently. The aim of this study is to research the case of using technology while teaching history subjects in the course of social studies. For this purpose, in the first part, conceptual framework of social studies teaching technologies was explained. In the second and third parts, research method and findings were presented. Survey model was used in the research. The research data were gathered using two 5 Likert type scales based on ?Using Technology While Teaching History Subjects in the Course of Social Studies?: a ?Teacher?s Questionnaire? and a correlating ?Student?s Questionnaire?. The results were interpreted and several suggestions were put forward for improvement works in the field and for further studies on the subject in terms of using technology while teaching history subjects in the course of social studies.