Tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının üretim performansına etkileri konusundaki yönetici algılamaları: Kahramanmaraş Gaziantep ve Diyarbakır illerinde faaliyet gösteren imalat işletmelerinde ampirik bir araştırma
The perceptions of enterprise managers about the effects of supply chain management applications on the manufacturing performance: An emprical study on manufacturing firms in Kahramanmaraş Gaziantep and Diyarbakır
- Tez No: 332634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulamaları, Üretim Performansı, Supply Chain, Supply Chain Management, Supply Chain Management Applications, Manufacturing Performance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma Kahramanmaraş, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde faaliyet gösteren imalat işletmelerinin tedarik zinciri yönetimi uygulama potansiyellerini ortaya koymak ve bu uygulamaların üretim performansına etkilerinin olup olmadığını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Buradan hareketle ilk aşamada tedarik zinciri, tedarik zinciri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi uygulamaları ve üretim performansına ilişkin literatür taramasına yer verilmiştir. Literatür taraması doğrultusunda hazırlanan anket Kahramanmaraş, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde faaliyet göstermekte olan imalat işletmelerinden rastgele seçim metodu ile belirlenmiş işletmelere uygulanmıştır ve daha öncesinde öntesti yapılmıştır. Geri dönüş oranlarının yüksek olması için işletmelerle bizzat görüşme yoluna gidilmiştir. Anketin uygulanmasından sonra elde edilen veriler analiz edilerek tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının üretim performansına etki ettiğine dair birtakım sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in order to put forth the potential of Kahramanmaraş, Gaziantep and Diyarbakır provinces manufacturing firms supply chain management applications and whether they effect the manufacturing performances of the mentioned firms. Thus, a literature review covering the convepts of supply chain, supply chain management, supply chain management applications and manufacturing performance. Then, a survey derived from the literature review is initially tested and then applied to randomly defined firms from Kahramanmaraş, Gaziantep and Diyarbakır. Interviews are held in order to obtain higher response rates. The data obtained after the application of the survey is analyzed and the results indicate that the supply chain management applications affect manufacturing performance.