Social capital and transformation of small and medium-sized enterprises in Turkey, Yılmaz Reduktor case
Sosyal sermaye ve Türkiye'Deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin dönüşümü, Yılmaz Redüktör örneği
- Tez No: 332685
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: social capital, networks, trust, norms, small and medium sized enterprises, bridging, bonding
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin dönüşümünde sosyal sermayenin rolünu araştırmak amacı ile hazırlanmıştır. Yılmaz Redüktör firmasının sahipleri, Genel müdür ve müdürleri ile yapılan birebir görüşmeler literatürdeki çalışmaların ışığında belli başlıklar altında incelenmiştir Sosyal sermayenin boyutları ve bunların dönüşüm süreçlerinde KOBİ'ler tarafından nasıl kullanıldığı ele alınmıştır.Tezin sonunda Turkiye'deki KOBİ'ler tarafından kullanılan sosyal sermayenin bir profili çıkarılmıştır. KOBİ'lerin daha çok bağlayıcı sosyal sermayeyi kullandıkları öte yandan farklı topluluklar arasında köprüsel işlev gören sosyal sermaye türünü ihmal ettikleri anlaşılmıştır. Bu ihmalin nedenleri ve bu tür sermayenin etkin bir biçimde kullanımasıyla ilgili oneriler KOBİ'lerin geleceğini şekillendirmede yardımcı olacaktır.Anahtar Kelimeler sosyal sermaye, şebekeler, güven, normlar, küçük ve orta ölçekli işletme, bağlayıcı, birleştirici
Özet (Çeviri)
This thesis is prepared with the aim of analyzing the role of social capital in transformation of Turkish small and medium- sized enterprises. The detailed interviews done with the owners and managers of the firm, Yılmaz Reduktor are examined under the light of the studies in the literature in order to clarify the topic by the help of examples from the real life. The dimensions of social capital and how efficiently they are being used by Turkish SMEs in their transformation process are handled.A profile of social capital that is used by SMEs in Turkey will be drawn at the end of the thesis. It is understood that although bonding social capital is mostly used by SMEs bridging one is often neglected. The reasons for this neglect and the proposals about its efficiently usage will help SMEs in Turkey to shape their future.