From Mudros to Lausanne: How Ahmed Emin's perception of the 'Other' changed?
Mondros'tan Lozan'a: Ahmed Emin'in 'Öteki' algısı nasıl değişti?
  1. Tez No: 332686
  2. Yazar: AHMET ABDULLAH SAÇMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDHEM ELDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Emin Yalman, İstanbul, Mondros Mütarekesi, İstiklal Harbi, Lozan Barış Antlaşması, Mütareke Dönemi, değişim, öteki, manda meselesi, geç Osmanlı erken Türkiye tarihi, basın tarihi, hatıratlar, geçmişin yeniden inşası, Ahmed Emin Yalman, Istanbul, Mudros Armistice, Turkish independence war, Lausanne Peace Treaty, armistice period, change, other, mandate question, late Ottoman and modern Turkish history, history of press, memoirs, reconstruction of the past
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Ahmet Abdullah Saçmalı, ?Mondros'tan Lozan'a: Ahmed Emin'in`Öteki' Algısı Nasıl Değişti??Bu tezde Osmanlı son döneminin önde gelen liberal gazetecilerinden Ahmed Emin Yalman'ın öteki algısındaki değişimler mütareke dönemindeki (1918-1923) yazıları üzerinden inceleniyor. Çalışma boyunca, Ahmed Emin'in gayrimüslim Osmanlı, gayri-Türk Müslüman ve Batılı güçlere nasıl yaklaştığı ve bu yaklaşımların dönemi seyri içinde geçirdiği dönüşümleri içerik analizine dayalı nitel ve nicel yöntemlerle inceleniyor. Ayrıca, mütareke devrinde İstanbul'da çıkan Vakit ve Vatan gazetelerinde yayınladığı yazıları incelenerek, birisi İngilizce olan hatıratlarında geçmişi nasıl bir anlatıyla yeniden kurguladığı bu mukayeseli analize dahil ediliyor. Bu tez çerçevesinde yapılan çalışmaların neticesi şunu gösteriyor ki, neredeyse hiç değişmeyen Amerikan yanlısı, batıcı-liberal çizgideki fikriyatı gibi kimi süreklilik unsurlarının yanısıra, Ahmed Emin'in fikir ve kanaatleri konjonktür ve özellikle iktidar merkezlerindeki hareketliliklerle gayet yakından alakalı olarak hızla değişebiliyor.
Özet (Çeviri)
Ahmet Abdullah Saçmalı, ?From Mudros to Lausanne: How Ahmed Emin?sPerception of the `Other? Changed?This thesis explores an eminent liberal journalist, Ahmed Emin (Yalman)?s changing perceptions of the ?other? in the armistice period (1918-1923). Throughout the work, how Ahmed Emin perceives non-Muslim Ottomans, non-Turkish Muslims and the Western powers, as well as the alteration of his receptions are analyzed through both qualitative and quantitative methods based on content analysis. Furthermore, having in addition to the analysis of his articles published in two newspapers Vakit and Vatan in Istanbul during the armistice period, his narration and reconstruction of the past events in his memoirs, one of which was composed in English, are also included in the comparative analysis. The consequence of the studies carried out within this thesis shows that along with the continuous elements in his writings, such as his almost unchanging liberal-Westernist ideology, Ahmed Emin?s opinions and stance were subject to change in accordance with the transformations in the conjuncture, and especially with the shifts in power configurations.