Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde Türk Ceza Hukukunda özel hayatın korunması
Protection of privacy in Turkish Criminal Law according to the European Court of Human Rights' precedents
- Tez No: 332757
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel Hayat, Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması, Aile Hayatına Saygı, Konuta Saygı, Haberleşmenin Gizliliğine Saygı, Privacy, Protection of Privacy, Respect to Private and Family Life, Respect to Home, Respect to Correspondence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 396
Özet
Günümüzde hukuk, demokrasi ve insan hakları alanlarında gelinen nokta itibariyle, özel hayatın korunması hakkının da kapsamında bulunduğu temel kişi haklarının güvence altına alınması demokratik toplum ve hukuk devletinin ön koşulu olmuştur. Ancak özel hayatın korunması hakkının, teknolojinin ve bireyin taleplerinin ilerlemesiyle devamlı gelişme gösteren bir hak kategorisinde bulunması nedeniyle, kapsamının sürekli genişlemekte olduğu ve bu sebeple yer aldığı hukukî metinlerde karmaşık bir şekilde düzenleme altına alındığı görülür. Belirtilen durum, bu hakkın sınırlarının belirlenmesi ve çerçevesinin çizilmesini zor bir hale getirmiştir. Diğer taraftan ise özel hayatın gizliliğinin etkin korunması bu hakka gösterilecek saygının kapsamını belirlemeyi zorunlu kılmaktadır. Türk hukuk uygulaması açısından değinilen kapsamın belirlenmesinde, yargı yetkisini tanıdığımız AİHM kararlarının yol gösterici niteliğinin çok önemli bir konum arz ettiği her türlü şüphenin ötesindedir. Belirtilen nedenlerle, çalışmada özel hayatın korunması hakkının AİHS ve AİHM içtihatlarına göre çerçevesi çizilmeye çalışılmış ve bu çerçevede Türk iç hukuku açısından başta Anayasa olmak üzere, özellikle de TCK?da korumanın sınırları incelenmiştir. Sonuç itibariyle tespit edilen ve çeşitli çözüm önerileri sunulan bazı küçük eksikliklere karşın, Türk Ceza Hukuku Sistemi içinde özel hayatın gizliliğinin korunması hakkının, AİHM içtihatlarına çok büyük oranda uygun ve etkin bir şekilde korunma altına alındığı kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the first proirity of any democratic society is to create a rule of law in order to protect basic human rights including privacy, considering current expanded expectation of human rights and the values of democratic society. However, it is realized that the right to privacy has been regulated in disparate relevant laws, because of being in the list of rights which tend to improve constantly depending upon the continuity of advancement of technology and people?s demands. This situation makes clarifying its definition and limitation difficult. On the other hand, efficient protection of privacy requires clarifying its definition and limitation. For this aspect, there is no doubt that the European Court Of Human Rights' (ECHR) ruling cases, which are groundbreaking and precedent-setting, are very important for Turkey which is stated under its judicial power. Due to the reasons mentioned above, this dissertation attemps to clarify privacy?s limitation in accordance with the European Convention of Human Rights and ECHR?s ruling cases. Then the issue is scrutinized in Turkish Constitution and Criminal Code especially in terms of protection of privacy. As a consequence, although there are some shortcomings and insufficient situations which are located and resolved at the conclusion of the study, it can be said that privacy is protected in Turkish Criminal Law efficiently in accordance with the desicions of the European Court Of Human Rights.