Alkollü araç kullanımını önleme amaçlı kanunların sürücüler üzerindeki caydırıcı etkisi: Kars ili örneği
The deterrent effect of law on drivers aiming at preventing drunk driving
  1. Tez No: 332758
  2. Yazar: MEHMET AKALIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY DURNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Caydırıcılık, Ceza Algılaması, Alkollü Araç Kullanma, Trafik Kazaları, Deterrence, Drunk Driving, Traffic Accidents, Perception of Drivers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye?de trafik terörü haline gelen ve özellikle alkollü sürücülerin karışmış oldukları ve neticesinde binlerce insanın hayatına mal olan trafik kazalarının önlenmesi adına çıkarılan kanunların alkollü araç kullanan sürücüler üzerindeki caydırıcı etkisini açıklamaktır. Çalışma alkollü araç kullanmaktan dolayı ceza alan sürücüler ile alkollü araç kullanan ancak ceza almayan sürücülerin uygulanan kanunlar hakkındaki düşüncelerini ortaya koymak ve bu kanunların daha çok hangi sürücü grubu üzerinde etkili olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmayı gerçekleştirirken alkollü araç kullanımının önlenmesi amacıyla daha önceki çalışmalarda kullanılan caydırıcılık teorisinden yararlanılmıştır. Çalışmaya katılan sürücüler ile hem anket hem de mülakat yapılmıştır. Anket ve mülakata Kars Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne gelen 297 sürücü katılmıştır. Çalışmanın Kars ilinde yapılmasının önemli bir sebebi, TÜİK?e göre Kars ilinin, 2010 yılında aylık gelir içinde en fazla harcama oranını alkole yapan şehirlerin başında geliyor olmasıdır. Çalışmanın sonucunda, alkollü araç kullanan sürücüleri caydırmak amacıyla hazırlanan kanunların fazla etkili olmadığı, ancak uygulanan kanunların belli gruptaki sürücüler üzerinde, diğerlerine nazaran, daha fazla etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test the deterrent effects of the laws that were enacted to cope with alcohol related traffic accidents which have become a traffic terror in Turkey and have resulted so many casualties each year. This study was conducted to find out the opions of drivers about the laws who are already punished as a result of drunk driving and who drove while intoxicated but not punished yet. In addition, this study was also completed to reveal on which groups the effect of these laws are more effective. The deterrence theory, among other theories, was used in this study. Survey and interview techniques are used in this study. Total 297 drivers in different groups who visited Traffic Registration and Control Department in Kars completed the survey. Kars province was chosen because the residence of this province spend more money, in proportion of their income, on alcohol than any other province in Turkey. This study revealed that the laws are not effective enough to deter drunk drivers, but also revealed that these laws are more effective on some drivers than others.